Erişilebilirlik

İran: 'BM Tasarısı Bunalım Yaratacak'


İran’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi, batılıların ülkesinin nükleer faaliyetleri durdurması için hazırladığı yeni Güvenlik Konseyi karar tasarısını, bunalım yaratacak bir tahrik olarak niteledi.

Büyükelçi Javad Zarif, ülkesinin nükleer programı hakkında görüşmelere dayalı bir çözüm istediklerini söyledi. Zarif bu konuşmayı, İngiltere ve Fransa’nın sunduğu yeni tasarıyı, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin görüştüğü sırada yaptı.

İngiltere ve Fransa İran’ın uranyum zenginleştirmeye son vermesini isteyen karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne dün sunmuştu.

Amerika’nın kuvvetle desteklediği tasarıda ekonomik yaptırım tehdidi bulunmuyor. Ancak tasarı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin yedinci maddesine dayanıyor. Bu madde son çare olarak yaptırım ve askeri harekatı da devreye sokabilecek.

Konsey’in, alınacak kararları veto yetkisine sahip 5 daimi üyesinden Rusya ve Çin, İran’a karşı yaptırım ya da askeri tehdit öngören bir kararı reddedeceklerini açıklamıştı. Güvenlik Konseyi yeni tasarıyı bugün de görüşmeye devam edecek.

XS
SM
MD
LG