Erişilebilirlik

Albright Yeni Kitabını Tanıttı


Amerika’nın ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright, yeni kitabı “The Mighty and The Almighty”i (Güçlü ve Tanrı) tanıtmak üzere merkezi New York’ta bulunan ve ülke siyasetinde etkin bir yeri olan Dışilişkiler Konseyi’nde bir konuşma yaptı.

1997-2001 yılları arasında Clinton yönetimi sırasında Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Albright, kitabında dinin, Amerika’nın uluslararası konulardaki hataları üzerindeki etkilerini tartışıyor. Eski Başkan Bill Clinton’ın özsözünü yazdığı kitap, büyük ilgi görüyor.

Amerikan dış siyasetinde yapılan bir çok yanlışın İslamın yeteri kadar iyi anlaşılmamış olmasından kaynaklandığını vurgulayan eski Dışişleri Bakanı, birçok Batılı liberal siyasetçiyi şaşırtan bir teklifte bulunduğunu belirtti. Hem zekası hem de sert mizacıyla tanınan Albright, uluslararası sorunlara çözüm aranırken, dini liderlerin mutlak olarak bu sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Başkan George Bush’un “Başkan seçilmemi Tanrı istiyor” sözlerine özellikle değinen Albright, George Bush’un diğer Amerikan başkanlarından farklı bir tarafı olduğunu söyledi. Bush’un dini böylesine kabullenişiyle gelen “her yaptığının mutlak doğru” olduğunu anlayışının İslam dünyasındaki duyarlılıkları görmezden geldiğini bunun da Amerika’nın uluslararası birçok soruna çözüm bulma şansını elinden kaçırmasına yol açtığına vurgu yaptı.

Laik Müslüman kavramına inanmadığını da belirten Albright, daha ılımlı Müslümanlar liderlerin uluslararası sorunlara çözüm sürecinde aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Washington’un şuanda içinde bulunduğu durumu “toksik” diye nitelendiren eski Dışişleri Bakanı, Irak’ın Vietnam Savaşı’ndan daha ağır sonuçlara yol açacağına inandığını da belirtti. Albright, Irak’ın işgalinden en fazla gücü İran’ın gücü kazandığını ifade etti. Albright’ın öne çıkardığı konuysa bakanlığı döneminde başlattığı bir uygulamaydı. Dışişleri Bakanları’nın nasıl ekonomi, çevre, silah vs. gibi konularda danışmanları varsa, din danışmanlarının da olması gerektiğine vurgu yapan Albright, bu çerçevede bakanlığı sırasında ve sonrasında kendisinin bir dini danışmanı olduğuna dikkati çekti.

Georgetown Üniversitesi’nde uluslarası politika dersi veren Madeleine Albright, kitabında Türkiye’ye de geniş yer veriyor. Türkiye’nin İslam dünyasındaki özel yerini diğer birçok Amerikalı siyasetçi gibi ön plana çıkartan eski Dışişleri Bakanı’nın, Refah Partisi’nin oy alabilmek için kullandığı söylemleri ve uyguladığı yöntemleri anlatmak için Orhan Pamuk’un Kar romanından bir bölüme yer vermesi de Dışilişkiler Konseyi’nde kitabı okuyan siyasi gözlemciler tarafından ilginç bulundu.

XS
SM
MD
LG