Erişilebilirlik

İran'a Şeffaflık Tavsiyesi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de görüştü. Erdoğan bu görüşmede, İran’ın barışçıl enerji talebine hak verdi.

Bakü’de yapılan, Ekonomik İşbirliği Örgütü 9'uncu zirve toplantısında Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad bir araya geldi. Erdoğan ve Ahmedinejad’ın bu ilk görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmeden sonra basına açıklama yapılmadı ancak Başbakan Erdoğan Bakü'de kaldığı otelde gazetecilerin İran Cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmede neler konuşulduğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Ahmedinejad’ın talebi üzerine kendisiyle görüştüğünü belirten Erdoğan, bu görüşmede nükleer enerji konusundaki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Başbakan, ''Kendisine bir telkininiz oldu mu'' sorusu üzerine, Türkiye’nin barışçıl ve insancıl amaçlarla nükleer enerji alanında atılacak adımlara olumsuz yaklaşmadığını ama kitle imha silahlarının yayılmasına da dünyada hiçbir ülkenin olumlu yaklaşamayacağını söyledi.

Erdoğan, ''Onlar da zaten bu anlayıştalar. Farklı düşünmüyorlar'' diyerek devam etti. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanıyla görüşmesinde, nükleer enerji konusunda Türkiye'nin bilinen tavrını açıkladı ve şeffaflığa vurgu yaptı.

Uluslararası toplumla ilişkilerin sürdürülmesinin altını çizen Başbakan Erdoğan'ın, ''Çözüm masada olmalı. Sonuna kadar diplomatik çözüm zorlanmalıdır'' dediği kaydedildi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da görüşmede, nükleer çalışmaları barışçıl amaçlarla yaptıklarını ve buna hakları olduğunu söylediği öğrenildi.

Ankara, Batı ile İran arasında, bu ülkenin nükleer faaliyetler konusunda yaşanan problemin diplomatik yollarla çözülmesini istiyor. Önümüzdeki hafta başında Ankara'ya gelmesi planlanmış olan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’ye de benzer mesajlar verilmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği yapılması gerektiğinin vurgulanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG