Erişilebilirlik

Türk-Yunan Boru Hattı Projesi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Amerika tarafından önerilen doğal gaz boru hattı projesini desteklediklerini açıkladı.

Erdoğan ve Karamanlis, boru hattının, Türkiye ve Yunanistan’ın Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmede kilit rol oynayacaklarını gösterme açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İki başbakan, bu açıklamayı Selanik’te düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği zirvesi sırasında yaptı.

Karacabey ile Gümülcine arasında inşası planlanan boru hattı, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’in Atina ve Ankara ziyaretleri sırasında gündeme getirilmişti. Rice, boru hattının inşasının Avrupa’yı enerji ithalinde Rusya’nın tekelinden kurtarma açısından stratejik önem taşıdığını vurgulamıştı.

Türk ve Yunan başbakanları, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliğini “Stratejik Ortaklık” olarak tanımlayarak bu ortaklığı daha da güçlendirme sözü verdi.

Ticaret ve ekonomide önemli gelişmeler sağlandığını vurgulayan iki başbakan mevcut 1 milyar 100 milyon dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını da bildirdi.

Erdoğan ve Karamanlis, Batı Trakya’da Türklerle İstanbul’daki Rum azınlıkları iki ülke arasındaki “tarihi dostluk bağı” olarak tanımladı. Erdoğan, Karamanlis’e, Türkiye’deki müslüman olmayan azınlıkların sorunlarını çözmek için başlatılan girişimler hakkında bilgi verirken aynı şeyi Batı Trakya Türkleri konusunda Yunanistan’dan da beklediklerini söyledi. Karamanlis de görüşmede Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG