Erişilebilirlik

Lagendijk'tan Ankara'ya Eleştiri


Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun 56'ncı toplantısına katılmak için Ankara’da bulunan komisyonun eşbaşkanı Joost Lagendijk, bu toplantının açılışında bir konuşma yaptı.

Lagendijk konuşmasında, Kürt sorunu, Şemdinli olayları, ifade özgürlüğü ve Kıbrıs konularında Ankara'ya ağır eleştiriler yöneltti.

Şemdinli'nin Türkiye'nin hassas bir noktası haline geldiğini söyleyen Lagendijk, Van savcısının ihraç edilmesini 'hassas kurumlara dokunmayın. Yoksa cezalandırılırsınız' mesajı olarak gördüklerini söyledi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu geçen ay sonunda aldığı kararla, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten ihraç etmiş ve karar kesinleşinceye kadar Savcı açığa alınmıştı. Savcı Sarıkaya, Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı “adil yargılamayı etkilemekle” suçlamıştı.

Bu arada, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım’da Umut Kitapevi’nde meydana gelen ve 1 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlama ile ilgili dava yarın başlıyor.

Konuşmasında, Türkiye'nin bir yıllık gelişimini de değerlendiren Lagendijk, Kıbrıs meselesi ve ifade özgürlüğü konularında henüz olumlu bir adım atılmadığının altını çizdi. Joost Lagendijk liman ve havaalanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılması gerektiğini söyledi ve "Türkiye'den beklentimiz bu” diye konuştu.

İfade özgürlüğü çerçevesinde, Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinde hala sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Eşbaşkan, "bu konuda da olumlu bir adım göremiyoruz. Türkiye bir yıldır düşünce özgürlüğünden bahsediyor ama ortada birşey yok" dedi.

Yazar Orhan Pamuk davasını hatırlatan ve Perihan Mağden'e açılan davayı da değerlendiren Lagendijk, Perihan Mağden için niye dava açıldığını anlamadıklarını söyledi.

Kürt sorununa da değinen Avrupa Parlamentosu Türkiye Komisyonu eş başkanı Joost Lagendijk, "haklar geliştirildi, radyo ve televizyonlar Kürtçe yayına başladı. Ama bu programlar neden belli gün ve saatte? Bu konuda kapsamlı bir çözüm paketi gerekli" ifadesini kullandı. Lagendijk’ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmede, 24 saat Kürtçe yayına izin verilmesi gerektiğini söylediği öğrenildi.


XS
SM
MD
LG