Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi İran'ı Görüşüyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran’ın nükleer programına son vermeme politikasını bugün yapacağı toplantıda ele alıyor.

Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı Kongo Büyükelçisi Basile İkouebe konunun inceleneceğini ve izlenecek politikanın belirleneceğini söyledi.

Bu arada Avrupa ülkeleri Amerika’nın desteğini alan bir karar tasarısı hazırladı. Tasarı uluslararası toplumun, İran’dan uranyum zenginleştirmeye son verme isteğini kuvvetlendiriyor.

Bu çerçevede tasarı, Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin yetkisini de kuvvetlendiriyor.

Amerika Güvenlik Konseyi’nin İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını isteyen bağlayıcı bir karar almasını istiyor. Böyle bir karar, Amerika’nın İran’a karşı henüz yaptırım istemeyeceği anlamına geliyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İran’ın, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin yedinci maddesi çerçevesinde, daha önce yapılan çağrılara uyarak uranyum zenginleştirmeyi durdurmasını ve nükleer görüşmelere geri dönmesini istiyor.

Bu politikaya Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi bulunan diğer dört üyesi de karşı çıkmıyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack yedinci madde çerçevesinde alınacak, yaptırım öngörmeyen kararın, İran’ı nükleer silah edinme isteğinden vaz geçirecek uzun diplomatik yolda yeni bir adım olacağını söyledi.

“Bizim yaklaşımımız, bir fikir birliği sağladıktan sonra İran üzerindeki diplomatik baskıyı artırmak, uluslararası toplumun isteklerine uymak için her türlü imkanı kendilerine tanımaktır. İranlılar şimdiye kadar bu yola itibar etmediler.”

İran’a yaptırım uygulanmasına karşı çıkan Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Çin ve Rusya henüz bu öneriye, ‘evet’ demedi. Ancak Amerikalı sözcü Rusya ile Çin’in, Amerikanın ve Avrupa’nın ortak düşüncesi olan İran’ın nükleer silaha sahip olmaması görüşünü desteklediklerini ve arada sadece taktik bazı farklar bulunduğunu belirtti. Bush yönetimi İran’a karşı kuvvet kullanma seçeneğini reddetmemekle birlikte, önce diplomasiye ağırlık verdiğini belirtiyor.

Dışişleri bakanlığının dünkü olağan basın brifinginde İran Devrim Muhafızları liderinin, Amerika’nın saldırması halinde ilk misillemede, İsrail’i hedef alacakları yolundaki sözleri hakkında, bakanlık sözcüsünün görüşü soruldu. McCormack İsrail’i bir süredir hedef alan bu tür nefret dolu sözlerin, İran’ın neden nükleer silaha sahip olmaması düşüncesini haklı çıkarttığını belirtti.

Amerikalı sözcü ayrıca, İran’ın, İsrail’e yönelik bu tehditlerle büyük bir uranyum yatağı bulunduğuna dair açıklamasını, kendisini bekleyen diplomatik akıbetten dikkatleri uzaklaştıracak boş sözler olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG