Erişilebilirlik

2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times gazetesi, kaçak işçilerin dün Amerika’nın birçok eyaletinde yaptığı gösterilere yer veriyor. Randal Archibold imzalı yazıda, gösterilerin amacının, kaçak işgücünün Amerikan ekonomisindeki önemine dikkat çekmek olduğu vurgulanıyor.

"Yüz binlerce kaçak işçi ve onları destekleyenler dün okullarına, işlerine gitmediler, alışveriş yapmadılar. Planlananın aksine gösteriler ülkeyi felç etmedi ama karışıklık yarattı. Kaçak işçiler ve onları destekleyen gruplar Kongre’deki yeni göçmenlik yasa tasarısıyla ilgili görüşmeleri etkilemeye çalıştı. Bazı yerlerde ise, gösteriler, Irak savaşı karşıtları ve eşcinsel hakları savunucularının eylemlerine dönüştü."

Washington Post ise, iş bırakarak ve alışveriş yapmayarak, gösteri yapan kaçak işçilerin eylemlerinin Amerikan ekonomisi üzerindeki etkisinin belirsiz olduğunu vurguluyor.

"Gösterilerin kamuoyunun dikkatini çektiği kesin ancak, ekonomiye etkisi belirsiz. Binlerce kaçak göçmen yaptıkları gösterilerle, ülke ekonomisine katkılarının büyük olduğunu ve sınır dışı edilmemeleri gerektiğini bildirdiler. Göstericiler, Amerikan Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Kongre’de görüşülmekte olan göçmenlik yasasını protesto ettiler."

Los Angeles Times, James Gerstenzang imzalı haberinde, Demokrat Partili Senatör Joseph Biden’ın, Irak’ta istikrarın ancak ülkenin Şii, Sünni ve Kürtler arasında üç özerk bölgeye ayrılmasıyla sağlanacağı görüşüne yer veriyor. Ancak gazete Beyaz Saray’ın, Demokrat Partili Senatörün bu görüşünü reddettiğini vurguluyor.

"Senatör Biden’a göre, Kürtler kuzeyi, Şiiler güneyi, Sünniler ise orta bölgeleri yönetecek, Bağdat ise federal bir şehir olarak kalacak. Bu görüşü kabul etmek, birleşik bir Irak’tan yana olan Bush yönetiminin Irak politikasından sapması anlamına gelir. Beyaz Saray, önerinin Irak’ı parçalamak anlamına geldiğini belirtirken, Senatör Biden’ın bu tanımın doğru olmadığını savundu."

Washington Times, Nicolas Birch’ün Konya mahreçli haberinde, kadın vaizlerin sayısının arttığını yazıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun görüşlerine de yer verilen haberde, Bardakoğlu’nun Türkiye’nin kadın-erkek eşitliğine önem veren bir ülke olduğu ve bunun dinin uygulanmasına da yansıtılması gerektiği sözleri yer alıyor.

"18 ay önce Türkiye’de, Diyanet İşleri Başkanlığı 200 kadın vaizi göreve aldı. Bu yüzyıllardır uygulanan Müslüman geleneklerini kırmak anlamına geliyor. Daha önce camilerde kadınların vaaz vermesi resmi olarak kabul edilen bir şey değildi ve kadınlar camilerde vaaz veremiyordu."

XS
SM
MD
LG