Erişilebilirlik

Gençler Uykusuz Kalıyor


Günümüz gençlerini daha erken yaşlardan itibaren büyük sorumluluk ve görevler bekliyor. Birçoğu derslerinin yanı sıra beceri ve yeteneklerini geliştirecek yan uğraşlarla, spor ve sanatla ilgileniyor. Ancak gençlerin bu denli yoğun bir tempo içinde olması onları temel bir ihtiyaçtan yoksun bırakıyor. Yeterli uyku. Bu da çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişiminde olumsuz rol oynuyor.

İnsanların günlük uyku gereksinimleri hayatlarının belirli dönemlerinde farklılık gösteriyor. Örneğin, fiziksel değişimlerin hız kazandığı ergenlik döneminde uyku düzeni büyük farklılıklar gösteriyor. Vücudun ritmi değiştiği için, gençler, artık daha geç yatmayı istiyor. Sen Josephs Üniversitesi öğretim üyelerinden Jodi Mindell, 12 yaşına kadar çocukların genelde akşam saat 9 civarında yatağa gittiklerini, ama bu yaştan sonra uyku saatinin gece 11-12’ye kadar uzayabildiğini belirtiyor.

Bazı gençler, bu nedenle uyku bozuklukları yaşıyor. Geciktirilmiş uyku sendromu diye tanımlanan bu bozukluk nedeniyle bazıları ancak sabaha doğru uyuyor. Ancak araştırmalar genç yetişkinlerin günde en az 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Buna rağmen çoğu ortalama 7 saat uyuyor. Bu eksiklik, çocukların okuldaki performansını ve genel davranışlarını olumsuz etkiliyor, okula geç kalmalarına ya da ders sırasında uyumalarına yol açıyor.

Uzmanlar bu noktada ailelerin devreye girmesini ve çocukların televizyonu, video oyunlarını ve bilgisayarları uyku saatinden en az yarım saat önce kapatma alışkanlığı edinmelerine yardımcı olmalarını öneriyor. Araştırmacılar da gün ortasından itibaren kafeinli içeceklerin kesilmesini, gençlerin kayıp uyku saatlerini hafta sonlarında telafi etmelerini öneriyor. Bazı okullar da dersleri daha geç saatlerde başlatarak öğrencilere yardımcı olmayı umuyor.

Uzmanlar iyi bir uyku düzeninin gençlerin başarısında büyük etkisi olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG