Erişilebilirlik

Sinüzit Hastalarına Ağrısız Ameliyat


Sinüzit hastalığı, özellikle mevsim değişimlerinde çoğu insanın hayatını çekilmez hale getirir. Sinüslerin dolması sonucu oluşan ağrılar bazen ameliyat gerektirecek kadar dayanılmaz hale gelir. Ancak yeni geliştirilen bir yöntemle sinüzit hastaları artık daha rahat nefes alabiliyor.

Baharın gelmesiyle birlikte tabiat canlanırken, mevsim değişikliğinden kaynaklanan sorunlar da kısa sürede kendini gösterir. Çiçek polenleriyle tıkanan sinüsler, hiç dinmeyen baş ağrıları ve yüzde devamlı hissedilen baskı günlük yaşamı çekilmez hale getirir.

24 yaşındaki Michelle Lynch uzun yıllardır sinüzit ağrıları çekiyor. Nedeni ise genç kızın sinüs kanallarındaki anormal kemik büyümesi. Lynch’e yeni tedavi yöntemini uygulayan Boston’daki Lahey Kliniği uzmanlarından Doktor Peter Catalano, bu tedavinin hastaları büyük oranda rahatlattığını söylüyor. Catalano'ya göre, bu yöntem, teknolojinin hastalara getirdiği çok büyük bir avantaj.

Tedavide sinüs kanalları, tıkalı damarların açılmasında kullanılan yöntemle açılıyor. Hastaya anestezi uygulandıktan sonra, ucunda küçük bir balon bulunan uzaktan kumandalı alet burundan sokuluyor ve tam sinüslerin bulunduğu noktada, balon, nefes yolunu açacak kadar şişiriliyor. Daha sonra havası indirilen balon, yavaşça geri çekiliyor. Doktor Catalano bu şekilde kemiğin ortadan çatlayarak ayrıldığını; hastanınsa, şaşırtıcı bir şekilde ya hiç acı çekmediğini ya da çok az acı duyduğunu söylüyor. Çünkü, sinüs kanallarında bulunan kemikler çok ince ve yumuşak kemikler. Onun için çok kırılganlar.

Michelle Lynch, ameliyattan sonra ertesi gün işe gidebildi ve rahat bir gün geçirdi. Bu tedavinin hayatını değiştirdiğini söyleyen Lynch, ameliyattan sonra baş ağrılarından kurtulduğunu ve nefes almasının kolaylaştığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG