Erişilebilirlik

1 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


“Türkiye ve İsrail, Rus petrolü ile doğal gazını Akdeniz üzerinden Ortadoğu’ya taşıyacak dört boru hattı üzerinde çalışıyor.” Washington Times gazetesinde yer alan bu haber, gazetenin Kudüs muhabiri Jay Bushinski’nin imzasını taşıyor. Türkiye’nin Tel Aviv büyükelçiliği müsteşarı Mehmet Kemal Bozay’ın gazeteye yaptığı açıklamaya göre, boru hatları, Lübnan, Ürdün ve Filistin’e de petrol ve doğal gaz taşınmasında kullanılacak.

"Ham petrolün tankerlerle değil de boru hatlarıyla taşınmasının çevreye de yararlı olacağını vurgulayan Bozay, “Boğazlardan daha fazla tanker geçmesini istemiyoruz” dedi. Yapılacak boru hatları su taşınmasında da kullanılabilecek. Suyun tankerlerle taşınmasının pahalıya gelmesi nedeniyle, İsrail’in 20 yıl boyunca Türkiye’den 50 milyon metreküp su almasına ilişkin anlaşmanın imzalanması iptal edilmişti. Türk ve İsrailli yetkililer, istikrarlı ülkeler arasındaki işbirliğinin bölgesel krizlerin çözümüne de katkıda bulunacağını belirtiyor."

Christian Science Monitor İran’ın Birleşmiş Milletler’in uranyum zenginleştirme faaliyetine son vermesi talebini karşılıksız bıraktığını hatırlatıyor ve bu durumun Tahran’a karşı daha sert tavır alınmasını isteyen Amerika’nın pozisyonunu güçlendirdiğini vurguluyor. Amerika’nın Birleşmiş Milletler’in de desteğiyle, İran’a karşı yaptırım uygulanması seçeneğini devreye sokabileceğini belirten gazete, bunun da olumsuz sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor.

"İran böyle bir durumda, petrol vanasını kapatmayacağını açıkladı. Ancak OPEC üyesi en büyük ikinci petrol üreticisi olan İran, bu sözünü tutmazsa, Batı ülkeleri varil başına 100 doları aşan petrol fiyatlarıyla karşı karşıya kalabilir. Böylesine tehlikeli bir durumla karşılaşmadan önce bir anlaşmaya varılması bütün taraflar için en iyi çözümdür."

New York Times, giderek artan petrol fiyatları karşısında benzin yerine etanol kullanılmasını öneriyor. Etanolün hem Amerika’nın enerji konusunda dışa bağımlılığını hem de küresel ısınmayı azaltacağını belirten gazete, bitkilerden üretilen etanolün çok daha ekonomik bir çözüm olacağını savunuyor.

"Etanol, tek başına petrol bağımlılığını veya küresel ısınmayı sona erdirecek değil tabii ki. Daha akıllı bir büyüme stratejisine uygun olarak daha verimli yakıt kullanan otomobiller ve daha verimli bir taşımacılık sistemi de gerekiyor. Ancak yeterli mali ve siyasi destek sağlanırsa, etanol Amerika’nın petrol bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adım olabilir."

USA Today gazetesi, Sudan’ın Darfur bölgesinde katliamların hala sürdüğüne dikkat çekiyor ve Hartum hükümetine uygulanan baskının istenen sonucu vermediğini kaydediyor. Rusya ve Çin’in, Sudan’a daha fazla baskı yapılması konusunda isteksiz davrandığını hatırlatan gazete, Afrika Birliği’nin sürdürdüğü diplomatik girişimlerin giderek daha fazla önem kazandığı görüşüne yer veriyor.

"Afrika Birliği’nin hazırladığı anlaşma, isyancılar tarafından reddedilmiş olsa bile doğru bir başlangıç noktası oluşturuyor. Ancak bir anlaşmaya varılırsa, uluslararası barış gücü anlaşmayı uygulamak amacıyla devreye girebilir. Bu arada, farklı cephelerdeki çabalar da sürdürülmelidir. Barış gücünün oluşturulması, bir anlaşma sağlanması amacıyla yaptırımların devreye sokulması, savaş suçlularının yargılanacağı bir mahkemenin kurulması ve büyük yetkilerle donatılmış bir arabulucu belirlenmesi süreci hızlandırabilir."

XS
SM
MD
LG