Erişilebilirlik

Polonya'dan Rus-Alman Boru Hattına Kınama


Polonya Savunma Bakanı, Almanya ve Rusya arasında imzalanması planlanan ve Baltık Denizi altından doğal gaz boru hattı geçirilmesini öngören anlaşmayı kınadığını duyurdu.

Boru hattının Polonya’dan geçmesi planlanmıyor. Brüksel’de açıklama yapan Polonya Savunma Bakanı Radek Sikorski, yeni boru hattı sayesinde Rusya’nın, kendi ülkesi ve Beyaz Rusya’ya doğal gaz akışını, Avrupa sevkıyatını durdurmadan kesebilme fırsatı tanıdığını iddia etti.

Polonyalı bakan aynı zamanda anlaşmanın, Almanya’nın Avrupa Birliği güvenlik ve dış politikalarına bağlılığını da tartışmalı hale getirdiğini söyledi. Sikorski, anlaşmayı 1939 yılında Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan ve Polonya’nın işgal edilmesine fırsat tanıyan saldırmazlık paktına benzetti.

OPT Boru hattı anlaşması, eski Başbakan Gerhard Schröder döneminde planlanmıştı. Geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke ilişkilerini görüşmek üzere, Sibirya’daki Tomsk kentinde biraraya gelmişti.

XS
SM
MD
LG