Erişilebilirlik

İsrail Duvar İnşaatını Hızlandırıyor


İsrail Bakanlar Kurulu, Kudüs’ün çevresindeki bazı bölgelere geçici tel örgü çekmeye karar verdi.

Tel örgünün, kalıcı duvarın açıkta bıraktığı bölgeleri koruma altına almak için çekileceği bildiriliyor.

Bu arada bir çok uzman, duvarın binlerce Filistinliyi Kudüs’ten koparacağını söylüyor.

İsrail Başbakan vekili Ehud Olmert, Tel Aviv’de iki hafta önce bir intihar bombacısının düzenlediği saldırıda 8 kişinin ölmesi üzerine geçici tel örgü çekilmesi kararı almıştı. İsrail, saldırganın ülkeye Kudüs’ten girdiğini söylüyor.

Öte yandan İsrail Kabinesi, duvar inşaatının güzergahıyla ilgili yeni kararlar aldı.

İsrail Bakanlar Kurulu, Batı Şeria’da inşa edilecek duvarın güzergahını değiştirerek inşaatı hızlandırmaya karar verdi.


İlerleme kaydetmeliyiz” diyen İsrail Başbakan vekili Ehud Olmert, Filistinli intihar bombacılarının gelecekte de İsrail için tehdit oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Olmert, inşa edilecek duvarın, İsrail’in terörle mücadele çabalarına katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi. Duvarın güzergahı, iki büyük Yahudi yerleşim merkezinin korunması için değiştiriliyor. Bu nedenle Batı Şeria’daki bazı topraklar, duvarın içine alınacak.

Filistinliler, bu durumun daha fazla sorun yaratacağını; yeni güzergahla, Filistinlilerin topraklarından, okullarından, ailelerinden ve sosyal hizmetlerden yoksun bırakılacağını söylüyor. İsrail, duvar inşaatına dört yıl önce başlamış ancak bürokratik ve yasal engeller nedeniyle inşaat yavaşlamıştı. Militan grup Hamas’ın Filistin’deki seçimleri kazanmasının ardından yeni bir terör dalgasından kaygı duyan İsrail, duvar inşaatının tamamlanmasına öncelik veriyor.

Lahey’deki Adalet Divanı, duvarın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve yıkılması gerektiğini bildirmişti. Ancak İsrail, duvarın bir an önce inşa edilmesinde ısrar ediyor.



XS
SM
MD
LG