Erişilebilirlik

Başkent Washington'da Protesto


Ermenilerin, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde girişildiğini iddia ettikleri soykırımın yıldönümü nedeniyle hafta sonunda New York’ta düzenlenen gösterilerden sonra, başkent Washington da karşılıklı protesto gösterilerine sahne oldu.

Polis Türkiye büyükelçiliği önünde Türk ve Ermenilerden 300’er kişinin gösteri yapması için izin verdi. Türklerin tarafında yaklaşık 100 kişi bulunurken, Ermenilerin sayısının çok daha fazla olduğu gözlendi.

Türk Amerikan Dernekleri Birliği (ATAA) Başkan Yardımcılarından Oya Bain gösterinin amacını şöyle anlattı:

" Bu protestonun amacı, Ermenilerin yalanları, müthiş abartmaları ve Türkleri son derece haksız bir şekilde suçlamalarına karşılık vermektir. Bu protesto hiçbir zaman Ermenilerin ölümlerini, Doğu Anadolu’da çektiklerini inkar etmiyor. O, olmuş bir hadise. Bu, Türklere, Ermenilere, Kürtlere de olmuş. Fakat buraya gelip, bu hadiseyi tek onlara olmuş gibi, bir soykırım olarak göstermeleri ve Türk tarihine, Türk hükümetine ve burada yaşayan Türklere hakaretlere yağdırmaları, hepimizin son derece ağrına giden bir olay. Onun için buradayız."

Azeri Dernekleri Başkanı Bedir Memmedli de, hem Ermenilerin soykırım iddialarının gerçek olmadığını uluslararası topluma kanıtlamak, hem de Azerbaycan’daki Ermeni işgalini protesto etmek amacıyla gösteriye katıldıklarını söyledi. Hedeflerinin, Ermeni toplumuna, eskisinden daha güçlü olduklarını, Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarlarını savunabileceklerini göstermek olduğunu söyleyen Memmedli, Ermenilerin gerçekleri çarptırmasına da artık göz yummayacaklarını kaydetti.

Gösteride sıkı güvenlik önlemleri alındı. Ermeni protestocular, daha sonra özel bir törene katılmak üzere Ermeni Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Bu arada Başkan Bush, her yıl olduğu gibi, 24 Nisan günü nedeniyle Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bush, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi bu yıl da, soykırım ifadesine yer vermedi.
XS
SM
MD
LG