Erişilebilirlik

'Ekonomi Dış Şoklara Dayanıklı'


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Ali Babacan, Türk ekonomisinin dış şoklara daha dayanaklı olduğunu söyledi. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun yıllık toplantıları nedeniyle Washington’da bulunan Babacan, dün bir basın toplantısında temaslarını değerlendirdi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Ali Babacan, Washington’da, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Amerika Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Babacan, temasları sırasında Türkiye’nin ekonomide kaydettiği başarıların övüldüğünü söyledi. Türkiye’nin örnek bir ülke olarak gösterildiğini söyleyen Babacan, görüştüğü yetkililerin, Türkiye’nin kaydettiği reformların sırrını öğrenmek istediklerini belirtti: “Özellikle hem AB sürecindeki ilerlememiz, hem de ekonomik alanda yapısal reformlarda kaydettiğimiz mesafe, gerçekten Dünya Bankası yetkililerin de taktirini kazanmış durumda. Türkiye pek çok alanda, diğer gelişmekte olan ülkelere örnek gösterilen bir ülke oldu. Özellikle bütçe disiplininde aldığımız mesafe: bütçe açığını geçen yıl yüzde 2’ye düşürmüş olmamız; yine geçen yıl sonu itibariyle kamu net borç stokunu yüzde 55.8’e düşürmüş olmamız; sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirmiş olmamız; bunlar gelişmekte olan ülkeler için değil, gelişmiş ülkeler için bile çok önemli örnek teşkil ediyor.”

'Türk Ekonomisi Dış Şoklara Dayanıklı'

İran’ın nükleer programı konusunda yaşanan kriz ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulanmasının ekonomiye nasıl yansıyacağı konusunda, Ali Babacan, artık Türk ekonomisinin, eskisine oranla, dış şoklara daha dayanaklı olduğunu belirtti: “Vurgulamak istiyorum ki, artık Türkiye ekonomisi içeride ya da dışarıda olacak pek çok siyasi gelişmeden çok daha korunaklı hale gelmiş durumda. Yani bundan üç – dört sene öncesiyle bugünü mukayese ettiğimizde içeride ya da dışarıda meydana gelebilecek olaylar, artık ekonomimizi eskiye kıyasla çok daha az etkiliyor ve az etkileyecek.”

'Artan Petrol Fiyatlarının Etkisi Sınırlı Olacak'

Ali Babacan, basın toplantısında tüm dünyada kaygıyla izlenen petrol fiyatlarını Türk ekonomisi açısından değerlendirdi. Babacan, ekonomik programın hazırlandığı dönemde, çeşitli petrol fiyatları senaryolarına göre hesaplar yapıldığını; artan petrol fiyatlarının büyüme ve enflasyon oranlarını “sınırlı” şekilde etkileyeceğini söyledi: “Petrol fiyatlarındaki artışın, ülkemizdeki ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkileri son derece sınırlı oluyor. Bütün ekonomik modellerimiz bize bunu gösteriyor. Öte yandan, tabii, Türkiye enerji ithal eden bir ülke. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki hızlı bir artışın dış ticaret dengemize ve cari dengemize kuşkusuz olumsuz sonuçları olabilir. Kaldı ki, biz bunu son üç yıl içinde yaşadık. Üç misline çıkan petrol fiyatları karşısında bile enflasyon hedeflerimizi tutturduysak, hızlı bir büyüme ortamını yakaladıysak, artık Türkiye ekonomisinin belli sıkıntıları aşmış bir ekonomi olduğunu söyleyebiliriz.”

Türkiye'nin Avrupa Birliği Süreci


Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde Başmüzakereci olan Ali Babacan, bu konudaki soruları da yanıtladı. Babacan Avrupa Birliği üyeliği konusunda Amerika’nın Türkiye’ye verdiği destekten ve gösterdiği ilgiden dolayı memnun olduklarını söyledi: “Amerika işin ta başından bu yana Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini destekleyen bir ülke. Gerçekten, bu sürecin her aşamasında, etkin bir şekilde açık desteklerini ortaya koydular. Böylesine önemli ve güçlü bir ülkenin Türkiye’nin bu sürecini destekliyor olması, bizim için de, bölge için de, hatta Avrupa Birliği için de güzel bir şey olduğunu düşünüyoruz.”

Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine bağlı olduğunu söyleyen Babacan, reformların devam edeceğini ve uygulamaya ağırlık verileceğini söyledi: “Şu anda, gönül rahatlığıyla, uygulamada da mükemmeliz diyemiyoruz. Dolayısıyla uygulamada çıkan aksaklıkların giderilmesi gerekiyor. Bizim tarafta herhangi bir gevşeme, yavaşlama, soğuma kesinlikle yok. Biz ne makroekonomik politikalarımızdan; ne de Türkiye’nin bu demokratikleşme sürecinden; Avrupa Birliği sürecinden zerre kadar taviz vereceğiz. Bu her iki alanda da doğru bildiğimiz yolda, ısrarla, inatla ve sabırla devam edeceğiz.”

Siyasi reformlara direnen kesimler olduğunu söyleyen Ali Babacan, Türkiye’de artık kuralların değiştiğini ve bunlara direnenlere halkın gerekli cevabı verdiğini kaydetti. Bazı reformların, sırf AKP hükümeti tarafından yapıldığı için eleştirildiğini söyleyen Babacan, bu tür girişimlerin Türkiye’ye zarar getireceğini vurguladı

Washington’dan ayrıldıktan sonra Salı gününe kadar New York’ta temaslarda bulunacak olan Ali Babacan, 2009 yılındaki IMF sonbahar toplantılarının İstanbul’da yapılması için girişimlerde bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG