Erişilebilirlik

'PKK'ya Karşı Üçlü Mekanizma'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice PKK’yla mücadele konusunda Amerika, Irak ve Türkiye arasında üçlü bir mekanizma bulunduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün Washington’da, yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Edward R. Murrow Gazetecilik Programı kapsamında 100 ülkeden 129 gazeteci, Amerika’da 20 gün süren incelemelerde bulundu.

Yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Rice, Ankara ziyaretini sabırsızlıkla beklediğini belirtti: “Türkiye’yle güçlü bir stratejik ilişkimiz var. Türkiye değişimden geçen bir ülke, ve orada bulunmak için iyi bir zaman...”

Rice, PKK’nın bir terör örgütü olduğunu yineledi ve örgütün Kuzey Irak topraklarını kullanarak Türkiye’ye saldırmasını istemediklerini belirtti. Dışişleri Bakanı, bu konuyu Iraklı yetkililerle de görüştüklerini dile getirdi ve Türkiye, Amerika ve Irak arasında PKK’yla mücadele konusunda, üçlü bir güvenlik mekanizması bulunduğunu söyledi. “Evet, Irak’ta istikrarsızlık devam ediyor; birkaç tehditle aynı anda mücadele etmek kolay değil. Ancak, Irak topraklarının teröristlerin eline geçmesini önlemekte kararlıyız.

Rice, PKK konusunda istihbarat ve bilgi paylaştıklarını da sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hamas’ın sürgündeki bir liderinin Ankara’da kabul edilmesine de değindi. Rice, Hamas ziyareti sırasında uluslararası toplumun taleplerinin açık ve net bir şekilde ifade edilmesinin istendiğini belirtti; Türkiye’nin de bunu yaptığına inandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG