Erişilebilirlik

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı TBMM Yolunda


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artan çatışmalar ve büyük şehirlere de sıçrayan terör olaylarıyla uzun süredir gündemde olan yeni terörle mücadele yasa tasarısı dün Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderiliyor.

Yeni terörle mücadele yasa tasarısıyla ilgili dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni yasanın hedefinin, terör örgütleri ve bu örgütlere destek verenler olduğunu söyledi.

Yeni yasayla terör suçlarının cezaları artırılıyor. Yasadışı eylemlerde, pankart, döviz taşıyanlara, slogan atanlara üç yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Terör örgütüne üye kazandırmak suç olarak tanımlanıyor ve 15 yıl hapis öngörülüyor. Terör örgütüne destek veren siyasi parti, dernek, vakıf, sivil toplum örgütleri, öğretim kurumları veya üniversitelere ağır cezalar getiriliyor.Tasarıda terörün tanımı ise değiştirilmedi. Daha önce, Avrupa Konseyi’nin terör tanımının kullanılması öngörülüyordu. Ancak terör tanımı, daha önceki düzenlemelerde olduğu gibi aynen korundu. Terör suçunun oluşması için cebir ve şiddetin oluşması gerekecek.

Kasten orman yakmak, kaçakçılık suçları, olağanüstü hal ilanına neden olan suçlar ve tarihi eser kaçakçılığı da terör amacıyla işlenen suçlar kapsamına alındı. Ayrıca yapılan gösterilerde puşi ve maskeyle yüzünü kapatanlara 3 yıla kadar hapis öngörülüyor. İntiharın terör amacıyla özendirilmesi ise cezanın artırılmasına neden olacak.

Hükümet terör olaylarında çocukların kullanılmasını önlemek için de yeni yasayla yaptırımlar ve cezalar getiriyor. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, bilerek ve isteyerek çocuklarını terör örgütünün faaliyet ve eylemlerinde kullandıran anne babaların da ceza alacağını söyledi. Ancak Çiçek konuşmasında, bir kanunla terörün önlenmesinin mümkün olmadığını da vurguladı ve, “Bu kanun çıkacak terör bitecek beklentisi doğru değil” diye konuştu.Yeni terörle mücadele yasa tasarısının bu hafta Meclis’e gönderilmesinin ardından, en kısa zamanda yasalaşması öngörülüyor.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül önümüzdeki hafta Sofya’da Amerika Dışişleri Bakanı Condollezza Rice’la bir araya gelecek. Görüşmede, İran, Irak, Ortadoğu ve iki ülke ilişkilerinin ele alınması bekleniyor. Rice’ın Ankara ziyaretinin zamanı ise henüz kesinlik kazanmadı ancak bu ziyaretin planlandığı biliniyor.

Merkez Bankası Başkanlığı'na Durmuş Yılmaz Geldi

13 Mart’tan bu yana boş olan Merkez Bankası Başkanlığı koltuğu bugün doldu. Merkez Bankası Başkanlığı görevine Cumhurbaşkanı Sezer’in onayıyla, banka meclis üyesi olan ve 26 yıldır Merkez Bankası’nda çalışan Durmuş Yılmaz getirildi.

XS
SM
MD
LG