Erişilebilirlik

Bush Rumsfeld'i Savunuyor


Başkan Bush istifası istenen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i desteklediğini açıkladı. Rumsfeld’in istifasını isteyen emekli generallerin sayısı hergeçen gün artarken Amerika Savunma Bakanı da eleştirileri önemsemediğini, Başkan istediği sürece görevinde kalacağını söyledi.

Son bir hafta içinde üçü Irak’ta Amerikan birliklerine komuta etmiş altı emekli Amerikalı general, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in istifasını istedi. Rumsfeld ise El Arabiye televizyonuna verdiği demeçte hakkındaki eleştirileri reddetti, Başkan istediği sürece görevine devam edeceğini söyledi.

Rumsfeld "Binlerce general ve amiral arasından birkaçı karşı çıktı diye her seferinde Amerika savunma bakanını değiştirmeye kalkarsak ortalık bayram yerine döner,” şeklinde konuştu. Amerikan silahlı kuvvetlerinde toplam 800 kadar general ve amiral bulunuyor.

Savunma Bakanı ile görüşen Başkan Bush, daha sonra yaptığı açıklamada kendisine kuvvetle desteklediğini belirtti. Bush, Rumsfeld’in "Amerika’nın tarihi ve zor bir dönemden geçmekte olduğu sırada gösterdiği liderlikten" övgüyle sözetti.

Bush, güç durumdaki savunma bakanını destekleme amacıyla yaptığı yazılı açıklamada Rumsfeld’in askeri kararlar alınırken savaş alanı ve Pentagon’daki (ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı) komutanların görüşlerine nasıl saygı gösterdiğini gözleriyle gördüğünü vurguladı.

Bush, Rumsfeld’in enerjik ve istikrarlı görev anlayışıyla kendisinin tüm destek ve takdirine sahip olduğunu da söyledi.

Donald Rumsfeld, iki yıl önce Irak’taki Ebu Gureyb cezaevi skandalı üzerine isitfasını sunmuş, ancak Başkan Bush istifayı kabul etmemişti.

Beyaz Saray sözcüsü, Rumsfeld’in bu kez de istifasını önerip önermediğini bilmediğini açıkladı. Rumsfeld, görev başındaki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, Körfez Kuvvetleri komutanı Orgeneral John Abizaid ve Irak’taki Amerikan kuvvetleri komutanı Orgeneral George Casey tarafından destekleniyor ve kendisini en iyi değerlendirecek askerlerin bu üç general olduğunu savunuyor.

Rumsfeld’in istifasını isteyen emekli generaller ise en çok yönetim şeklini ve Irak savaşında izlediği politikayı eleştiriyor. Rumsfeld, savaş başlamadan önce bazı komutanların görüşünün aksine Irak için fazla askere ihtiyaç olmadığını savunmuştu.

Savaştan bir ay önce, o zamanki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Eric Shinseki, Kongre'de Irak’ı kontrol altına alabilmek için birkaçyüz bin askere ihtiyaç olduğunu söylemişti. General Shinseki’nin bu görüşü Pentagon tarafından reddedilmiş ve kendisi emekliye sevkedilmişti. Halen mezhep çatışmalarının yaşandığı Irak’ta 100 bin'in üzerinde Amerikan askeri bulunuyor.

XS
SM
MD
LG