Erişilebilirlik

Kuzey Kıbrıs'ı Tanıma Yolunda Yeni Bir Adım


İstanbul’da yapılan İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Konferansı’nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “Kıbrıs Türk Devleti” olarak adlandırılmasına oy birliğiyle karar verildi. Konferansın sonunda yayımlanan bildiride ayrıca, Amerika ve Avrupa Birliği, Filistin halkına yaptıkları yardımları kestikleri gerekçesiyle eleştirildi.

İstanbul’un ev sahipliğinde, dördüncüsü yapılan İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği konferansı dün sona erdi. İran, Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan, Mısır gibi toplam 47 İslam ülkesinden 400’den fazla temsilcinin katıldığı konferansta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilgili olumlu bir gelişme yaşandı. İslam Konferansı Parlamento Birliği, daha önce Kıbrıs Türk Müslüman toplumu olarak anılan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, “Kıbrıs Türk Devleti” olarak adlandırılmasına oy birliğiyle karar verdi.

İstanbul- Conrad Otel’de düzenlenen konferansın kapanış oturumunda konuyla ilgili tasarı ele alındı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin de girişimleriyle sunulan önergenin değerlendirilmesi sonucu, Kuzey Kıbrıs’ın, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği nezdinde “Kıbrıs Türk Devleti” olarak yer almasına karar verildi.

Bu kararla, adada bir Kıbrıs Türk devletinin varlığı kabul ediliyor, ancak bu Kuzey Kıbrıs’ın devlet olarak tanınması anlamına gelmiyor. Karar ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ın İslam Konferansı Örgütü’ndeki gözlemci statüsüne de bir değişiklik getirmiyor. Ancak alınan karar, adada bir Kıbrıs Türk devletinin varlığının kabul görmesi nedeniyle, “önemli” bir karar olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin statüsü, İstanbul’da 2004 yılında yapılan, İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan karar uyarınca da "Kıbrıs Türk Devleti"ne yükseltilmişti.

Dün sona eren, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Konferansının sonunda yayımlanan ve Meclis Başkanı Bülent Arınç tarafından okunan deklarasyonda, Kıbrıs’ın yanı sıra Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla İslam dünyasında patlak veren tepkilere ve Filistin’de yapılan seçim sonuçlarına ve bu ülkedeki duruma da yer verildi.

Sonuç bildirgesinde, Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasının ardından yeniden gündeme gelen ve giderek artan İslamofobi ve İslamiyet’in karalanması karşısındaki endişeler dile getirildi ve İslamiyet’in şiddetle ilişkilendirilmesinin üzüntüyle karşılandığı bildirildi.

Filistin’de yapılan seçimlerin memnuniyetle karşılandığının da belirtildiği konferansın sonuç deklarasyonunda, “Hamas'ın parlamentoda çoğunluğu elde ettiği oylama sonucu, Filistin Halkı'nın iradesini yansıtıyor” denildi. Sonuç bildirgesinde Amerika ve Avrupa Birliği’nin Filistin halkına yaptıkları yardımları kesme kararları da eleştiriliyor ve bu karar “tehdit” olarak değerlendiriliyor.

Amerika ve Avrupa Birliği, Filistin’de seçimleri kazanan Hamas’ı terör örgütü sayarak, Hamas şiddeti kınayana ve İsrail’in varolma hakkını tanıyana kadar ülkeye yaptıkları yardımları askıya almış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG