Erişilebilirlik

Baradey Tahran'da


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, İran’ın uluslararası toplumun çağrısına uyarak uranyum zenginleştirme işlemine son verme zamanının geldiğini söyledi. Baradey’in, bugün Tahran’da İranlı liderlerle bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

Bu arada, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Birleşmiş Milletler’den uranyum zenginleştirdiğini açıklayan İran’a karşı tavır koymasını istedi. Rice, İran’ın uluslararası toplumu aldattığını ve Güvenlik Konseyi’nin saygınlığını koruyabilmesi için adım atması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Washington’un bu yolda diplomatik çabalarını sürdürdüğünü kaydetti.

“İran’ın uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmediği açık. Güvenlik Konseyi bir daha konuyu görüşmek üzere toplandığında, İran’ın bu tavrını göz önüne almalıdır ve saygınlığını koruyabilmek için adım atmalıdır.”

Rice, daha önce, İran’ın uranyum zenginleştirdiğine ilişkin açıklamasını, bu ülkeyi uluslararası topluluktan uzaklaştıran yeni bir adım olarak tanımlamıştı.

Bu arada Amerika ve Avrupa’dan sonra Rusya ve Çin de İran’ı kınadı, uranyum zenginleştirmenin yanlış yolda atılmış bir adım olduğunu bildirdi. İran, nükleer reaktör için gerekli uranyum zenginleştirme çalışmalarda 54 bin santrifüj kullanmayı planladığını bildirdi.

İran Nükleer daire başkan yardımcısı Muhammed Seydi bu açıklamayı, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına uluslararası tepkilerin arttığı sırada yaptı.

Daire başkanı Gulemrıza Agazede, Natanz tesisindeki 164 santrifujden zenginleştirilmiş uranyum elde edildiğini, 3 bin santrifüjün de gelecek yılın Martında hazır olacağını bildirmişti. Seydi ise bin megavatlık reaktör için gerekli nükleer yakıtı sonuçta 54 bin santrifüj kullanarak sağlayabileceklerini söyledi.

Zenginleştirilmiş uranyum, hem nükleer santrallerde hem de atom bombası yapımında kullanılabiliyor.

Çin, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden üst düzey diplomatların İran’ın nükleer programını görüşmek üzere gelecek hafta Moskova’da biraraya geleceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG