Erişilebilirlik

13 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi başardığı yönündeki açıklamasını, Bush yönetiminin işini kolaylaştıran bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete, Tahran’ın bu açıklamasıyla, uluslararası toplumun taleplerine kulak tıkadığını açıkça ortaya koyduğunu belirtiyor ve bu durumun diplomatik çözüm çabalarını daha da zorlaştıracağını vurguluyor:

"Kısa vadede İran’a bir saldırı düzenlenmesi beklenmiyor. Ayrıca hem yönetimin içindeki hem de dışındaki uzmanların, böyle bir saldırının sonuç alıcı olacağına dair şüpheleri var. Ancak diplomatik çabalar sonuç vermediği sürece, bu yönetim veya bir sonraki yönetim, İran’ın nükleer bir güç olması ile savaş arasında bir tercih yapmak zorunda kalacaktır. Diplomatik çabaların başarısı için, ödüller kadar yaptırımlar da gereklidir."

Boston Globe da, Amerika’nın İran’ı vurmaya hazırlandığı haberleriyle Tahran’ın uranyum zenginleştirdiğini açıklamasının aynı günlere denk geldiğini hatırlatıyor. Tarafları daha sakin düşünmeye ve makul politikalar geliştirmeye çağıran gazete, aksi taktirde her iki taraf açısından da durumun daha da içinden çıkılmaz bir hale geleceği uyarısında bulunuyor:

"Tehlikeli bir çatışmadan kaçınmanın yolu, Tahran’ın açıkça ve gizli biçimlerde dile getirdiği, Amerika ile İran arasında doğrudan bir diyalog kurulması önerisinden geçiyor. Eğer Bush, geçmişteki hatalarından ders çıkardıysa, Tahran rejiminden duyduğu rahatsızlıkları bir kenara bırakmalı ve nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığında İran’a güvenlik garantisi ve ekonomik destek sağlayacak bir anlaşmaya varılması için çaba harcamalıdır. Böyle bir anlaşma pek hoş görünmeyebilir ama anlaşmamanın sonuçları çok daha kötü olacaktır."

New York Times Sudan’ın Darfur bölgesindeki katliamlar sürerken, uluslararası toplumun bunu önleyecek adımlar atmamasını eleştiriyor. Diplomatik girişimlerin çok yavaş ilerlediğini kaydeden gazete, Sudan’da etnik temizliğe maruz kalan insanlar için kaybedilen her dakikanın bedelinin çok ağır olduğunu hatırlatıyor:

"Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Zoellick’in Darfurlu mültecileri bakanlığa davet etmesi olumlu bir gelişme. Ancak aynı şeyi Başkan Bush da yapmalıdır. Beyaz Saray’da Darfurlu mültecilerle birlikte çektireceği bir fotoğraf, Sudan hükümetini utandıracaktır. Böyle bir fotoğraf, Güvenlik Konseyi üyesi olan ve Sudan’a diplomatik koruma sağlayan Çin, Katar, Gana ve Tanzanya gibi ülkeleri de utandırmalıdır. Ruanda’daki soykırımdan ders çıkartmış olmamız gerekiyordu, ancak bunu başaramamış olmamız büyük bir trajedidir."

Christian Science Monitor Kongre’de görüşülen göçmenlik yasasına karşı Amerika’nın bir çok kentinde düzenlenen gösterileri irdeliyor. Göstericilerin çoğunluğun Latin Amerika kökenlilerin oluşturduğuna dikkat çeken gazete, bu gösterilerin siyahların 60’lı yıllardaki eylemleri gibi bir süreklilik gösterip-göstermeyeceğini sorguluyor:

"Bu protesto gösterilerini temel haklar hareketine benzetmek biraz zorlama olur. Temel haklar hareketi, kölelik sistemi ve ırk ayrımına dayalı yüzlerce yıllık bir tarihi birikim sonucu olarak ortaya çıktı. Ayrıca hareketin çok güçlü bir lideri vardı. Latin protestocular ise daha gevşek bir örgütlenmeye sahip. Ayrıca bu protestocular, sadece Latinlerden oluşmuyor. Bu aşamada, yapılan gösteriler bir harekete dönüşse bile, bu hareketin nereye gideceğini kestirmek zor. Gösterilerin amacı 11 milyon kaçak göçmenin sesini duyurmak. Şimdilik söylenebilecek tek şey bu."
XS
SM
MD
LG