Erişilebilirlik

Rusya'dan İran'a Eleştiri


Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’ın uranyum zenginleştirmesini “yanlış adım” olarak niteledi ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğunu vurguladı.

Bakanlık Sözcüsü Mikhail Kamynin, Rusya’nın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın son açıklamasından kaygı duyduğunu söyledi. İran, zenginleştirdiği uranyumu, sadece enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılacağını öne sürüyor. Ancak, Amerika ve Avrupa devletleri, İran’ın esas amacının nükleer silah geliştirmek olduğu görüşünde.

Rusya, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesi için büyük çaba gösterdi. Hatta, enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için uranyumu Rus topraklarında zenginleştirip, göndermeyi önerdi. Ancak, İran rejimi, uranyumu kendi topraklarında zenginleştirme konusunda ısrar etti.

İran’a önemli çapta nükleer teknoloji sağlayan Rusya, Batının nükleer silah konusundaki kaygılarını da paylaştığını belirtiyor. Bununla birlikte, Moskova, İran’a askeri operasyon düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’nın bu görüşünü yineledi ve Amerikan basınında yer alan, İran’a karşı olası operasyon haberlerini izlediğini belirtti; ancak bunun Ortadoğu’da yeni bir gerilim yaşanmasına yol açacağı uyarısında bulundu.

Lavrov’un sözünü ettiği haberler arasında , New Yorker dergisinde yayınlanan, Seymour Hersh imzalı makale yeralıyor. Deneyimli gazeteci Hersh, Bush yönetiminin, bir yandan diplomatik çözümden sözederken bir yandan da İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava operasyonu planlarını değerlendirdiğini yazmıştı. Haber, adının açıklanmasını istemeyen yetkililere atfen yazılmıştı.

Başkan Bush, adları açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberleri ciddiye almadığını belirtti ancak, İran konusunda bütün seçeneklerin değerlendirildiğini vurguladı.

Bu arada Almanya, Fransa ve İngiltere de İran’ın uranyum zenginleştirmesinden duydukları kaygıyı dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “İran’ın biran önce uluslararası toplumun taleplerine uyması gerektiğini” belirtti, ve Ahmedinejad’ın demecinin sorunun çözümüne katkı sağlamadığına dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG