Erişilebilirlik

İşinden Sıkılan Amerikalılara Hizmet


Kariyerlerindeki en başarılı profesyoneller bile yaptıkları işten bir gün sıkılıp yeni arayışlar içine girebiliyor. Bazı Amerikalılar, kalıpların dışına çıkıp yaptıkları işten tamamen farklı, heyecan dolu işlerin peşine düşüyor. Bu kişiler şimdi de yıllık izinlerini Disney World ya da plajlarda geçirmek yerine hayallerindeki kariyer olanaklarını denemek amacıyla girişimlerde bulunuyor.

Linda Nardin, büyük bir bilgisayar şirketinde 20 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl işten çıkarılmış. Nardin, işten ayrıldıktan sonra kariyerine teknoloji alanında devam etmek istemediğinin farkına vardığını söylüyor:

" Hayatımı bir anlamda yeniden yaratmaya karar verdim. Ancak bunu nasıl başarabileceğimi, işe nerden başlayacağımı tam olarak bilmiyordum. "

Linda Nardin, kariyerinde ne gibi değişiklikler yapabileceğini düşünürken, çalışanlara farklı iş alanlarında tecrübe kazandırmayı amaçlayan Vocation Vacations adlı şirkete başvurmaya karar verir.

Amerika’da 19 eyalette, Kanada ve İngiltere’nin de bazı bölgelerinde faaliyet gösteren Vocation Vacations adlı şirketin kurucusu Brian Kurth anlatıyor:

" Amacımız, tatil yapanlara bir yandan da yeni iş alanlarında deneyim kazanma fırsatı vermek. Şu anda yaklaşık yüz farklı iş alanında faaliyet gösteriyoruz. Portfolyomuza her geçen gün yeni dallar eklemeye devam ediyoruz. "

Brian Kurth, müşterilerine birkaç günlüğüne de olsa farklı işleri deneme imkanı verdiklerini söylüyor.

"A’da Z’ye pek çok dalda tecrübe edinmeniz mümkün...Reklamcılıktan bira mayalama işine, peynir üreticiliğinden konser organizatörlüğüne, makyözlükten televizyon yapımcılığına kadar çok sayıda iş alanında hizmet veriyoruz."

Vocation Vacations’ı geçen yıl kuran Brian Kurth, aslında şirketiyle ilgili ilk fikirlerin aklına birkaç yıl önce yoğun trafikte aracının içinde beklerken geldiğini söylüyor:

" Trafikte sıkışıp kalmışken “Tanrım, başka bir iş yapıyor olmayı ne kadar da çok isterdim....Acaba hangi işi daha çok severdim?” diye düşünmeye başladım. Birdenbire köpek eğiticiliğinin ne kadar ilginç bir iş olabileceği, evden çalışmanın yararları ya da şarapçılık işiyle uğraşan biri olarak bağlarda dolaşmanın içimi ne kadar ferahlatacağı aklıma geldi. İşimden hiçbir zaman nefret etmemiştim ancak iş dünyasındaki rekabetten, işe gidip gelirken trafiğe takılmaktan ve hayat tarzımdan sıkıldığımı düşünüyordum."

Brian Kurth, müşterilerinin çoğunun 35-55 yaşları arasında, yeni iş alanlarında deneyim edinmekten korkmayan, meraklı kişiler olduğunu söylüyor. Amerika’nın doğu kıyısındaki Connecticut eyaletinde yaşayan Linda Nardin, üç ayrı iş alanında deneyim edinmek için batı kıyısındaki Oregon eyaletine doğru yola çıkmış...Nardin’in ilk durağı, bir pastane..

" Pastanede her şeyi klasik Fransız usulü yapıyoruz. Her sabah saat 3’te kalkıp pastanenin yolunu tutuyor, pastacıdan pastacılığın inceliklerini ve sırlarını öğreniyordum. Ayrıca pastanenin sahibiyle bir araya gelip işin tüccarlık kısmını da öğreniyordum. Örneğin bir pastane, nasıl kurulur? Nelere ihtiyaç vardır? Ne kadar sermaye gerekir? "

Linda Nardin, pastanedeki işinden sonra 80 kilometre güneydeki bir üzüm bağında şarapçılık yapmış.

"Üzüm bağında, üzümlerin nasıl yetiştirildiğini, şarapların nasıl uyum içinde harmanlandığını öğrenmeye başladım. Şarapların asit derecelerinin ölçüldüğü laboratuarda çalıştım. Bunun yanı sıra şişelerin nasıl tasarlandığını ve üretildiğini, etiketlerin üzerindeki dizaynların nasıl oluşturulduğunu, şişe mantarının inceliklerini, fıçıların özelliklerini öğrendim. Şarap üreticiliği hakkında daha önceden hiçbir şey bilmiyordum. Ancak şimdi bu konu hakkında oldukça bilgim var."

Linda Nardin’in denediği üçüncü iş alanı ise çiçekçilik:

"Çiçekçilikle uğraşan 77 yaşındaki bir kadının yanında çalıştım. Burada taze çiçeklerin nasıl seçildiğini ve çiçek düzenlemesi yapmayı öğrendim."

Nardin, bütün bu çalışmaların kendisi için eşsiz bir deneyim olduğunu ve bu deneyimler sayesinde iş dünyasına bakış açısının tamamen değiştiğini söylüyor:


" Ben, çok büyük bir şirkette uzun yıllar çalıştım. Bu nedenle de iş dünyasında başarılı olmaktan geçen tek yolun büyük bir şirkette çalışmak olduğunu düşünürdüm. Ancak tatilim boyunca denediğim üç ayrı iş alanı, bana, küçük şirketlerin ve hatta kendi işimi kurmanın yaratıcılığımı daha da arttıracağını gösterdi. Bence, yanlarında çalıştığım insanların işlerine olan bağlılıkları, küçük şirketlerin de büyük şirketler kadar emek istediğinin bir kanıtı. "


Pastacılık, şarapçılık ve çiçekçilik alanında çalışmanın nasıl olduğunu yakından gözlemleme fırsatı bulan Linda Nardin, bu işleri eğlence için yaptığını ve yakın bir gelecekte meslek değiştirme planı olmadığını söylüyor. Ancak yine bilgisayar alanında danışmanlık yapan ve değişik iş dallarını tanımak için Vocation Vacations’a katılan Dan Chaffee’nin amacı, kariyerinde köklü bir değişiklik yapmak. Chaffee, Kansas City kentinde çalışan profesyonel bir fotoğrafçının yanında bir defilenin fotoğraflarını çekmek üzere kolları sıvamış:

" İşe sabah 6:30’da gidiyor, akşam neredeyse 6’ya kadar çalışıyordum. Kameramı alıp ustamın yanında O’nun yaptıklarını gözlemliyor, O’nun gibi fotoğraf çekmeye çalışıyordum. Ayrıca asistanın ışık düzenini nasıl kurduğuna da dikkat ediyordum. Ertesi gün de çektiğimiz fotoğrafları karşılaştırıyor, müşterilerle bir araya geliyor ve elimizdeki fotoğrafları onların beğenisine sunuyorduk."

Dan Chaffee, şimdi fotoğrafçılık işinin nasıl yürütüldüğünü bildiğini, alacağı eğitimle kısa süre içinde profesyonel bir fotoğrafçı olmayı hedeflediğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG