Erişilebilirlik

Amerika'da Engellilere Yeni İş İmkanı


Amerika’da büyük bir şirket ya da kamu kuruluşunun müşteri hizmetleri bölümünü aradığınızda telefona cevap veren kişinin engelli olma ihtimali oldukça yüksek... Şirketler ve kamu kuruluşları, Amerika’da fiziksel engellilere daha fazla iş imkanı sağlamak için bu kişilerin evlerinden çalışmalarına imkan tanıyor.

Amerika’da Iowa eyaletinde bir çiftlikte ya da Vermont eyaletinin dağlık kasabalarından birinde yaşayan engelli bir kişi artık evinden rahatlıkla çalışabiliyor.

Kısaca IRS, Internal Revenue Service olarak bilinen Amerikan Vergi Dairesi için 42 eyalette yaklaşık 300 engelli, telefon operatörü olarak çalışıyor. Ed McCann da bunlardan birisi...

" Vergi mükelleflerinin Amerikan Vergi Dairesi’yle ilgili sorularını telefonda cevaplıyorum. Vergi formlarının nasıl doldurulması gerektiğiyle ilgili soruları da yanıtlıyorum. Beni arayanlar bazen formları nasıl doldurmaları gerektiğini bilmiyorlar. Bu durumda neye ihtiyaçları olduğunu belirliyorum ve onlara gereken yardımı yapıyorum " diyor...

35 yaşındaki Ed McCann, tüm bunları evinde, telefon başında yapıyor. Daha önce bilgisayar öğretmeni olarak çalışan McCann, çok ender görülen bir rahatsızlık sonucu hareket etme yeteneğini kaybetmiş... Ancak yaklaşık bir buçuk yıl önce Amerikan Vergi Dairesi için evinden telefon aracılığıyla çalışmaya başlamış...

41 yaşındaki Steven Singley geçen yıldan beri evinden çalışıyor. Daha önce 9 yıl boyunca büyük bir alışveriş merkezinin müşteri hizmetleri bölümünde çalışan Singley bundan 20 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucu sakatlanmış. Tekerlekli sandalyeye bağlı olan ve bir kolunu kısıtlı biçimde kullanabilen Singley her gün işe gidip gelmenin kendisi için son derece zor olduğunu belirtiyor:

"Sabahları yataktan kalkmam için bile bir kişinin bana yardım etmesi gerekiyor. Giyinmek için de yardıma ihtiyacım oluyor. Evden çalışmaya başlamadan önce işe giderken belediye otobüsüne biniyordum. Evim ve işim arasındaki uzaklık sadece bir kilometreydi, bu nedenle güzel havalarda otobüse binmek yerine tekerlekli sandalyemle işe gitmeyi tercih ediyordum. "

Steven Singley, ilerleyen teknoloji sayesinde evinden çalışabildiğini, bunun da kendisi için büyük bir kolaylık olduğunu söylüyor.

" Bilgisayar başında hayatım çok kolaylaştı. Sağ kolumu hala kullanabiliyorum. Sağ elimde bilgisayarın klavyesinin tuşlarına özel bir aletle basabiliyor ve yazı yazabiliyorum. Çalışırken telefonu da kullanmam gerekiyor. Teknolojinin çok işime yaradığını söyleyebilirim."

Steven Singley, Alpine Access adlı bir şirket için çalışıyor. Bu şirket, çeşitli kamu kuruluşlarının ve büyük firmaların müşteri hizmetleri bölümünde telefon ve elektronik posta aracılığıyla müşterilerin sorularını yanıtlayacak elemanlara eğitim veriyor. Alpine Access şirketinin genel müdürü Garth Howard teknoloji sayesinde engellilerin de çalışma hayatında kendilerine yer bulabildiklerini söylüyor:

" Bizim için elemanlarımızın engelli olması önemli değil. Bizim için önemli olan, neler yapabilecekleri, kendilerini nasıl geliştirebilecekleri ve iş hayatında nasıl başarı sağlayabilecekleri. Herkes evinden çalışarak meslek sahibi olabilir. Bunun için gereken teknoloji ise aslında oldukça basit...Tek ihtiyacınız olan şey hızlı Internet bağlantısı olan bir bilgisayar ve bir telefon. Bunlara sahip olduktan sonra bir engellinin evinden çalışamaması için hiçbir neden yok..."

National Telecommuting İnstitute adlı kuruluşun başkanı olan M.J. Willard, evinden çalışmak isteyen engellilerin iş bulmalarına yardımcı oluyor.

" Bize başvuran bazı engelliler, Multipl Skleroz hastası. Bazılarında ise kas rahatsızlıkları ya da merkezi sinir sistemine bağlı bazı rahatsızlıklar var. "

M.J. Willard, iş arayan engellilerin sadece fiziksel engelli olmadıklarını, başka bazı rahatsızlıklara sahip kişilere de iş imkanı sağlamaya çalıştıklarını söylüyor:

" Örneğin bazı kişilerin kimyasal maddelere karşı hassasiyetleri oluyor. Bu kişiler her gün dışarıya çıkamayabiliyor. Kemoterapi tedavisi gören kanser hastası kişiler de evden çalışmak isteyebiliyor. Bazı kişilerin ise fiziksel güçle ilgili sorunları olabiliyor ve bu kişiler günde sadece birkaç saat çalışabiliyor. "

M.J. Willard, evlerinden çalışacak kişileri 6 haftalık eğitim programına tabi tuttuklarını söylüyor. Bu eğitim programları da kişilerin çalışacakları ortam gibi Internet aracılığıyla veriliyor. Willard şöyle konuşuyor:

" Eğitim programımız çerçevesinde 15 kişilik sanal sınıflar oluşturuyoruz. Herkes evinden Internete bağlanıyor ve eğitimi verecek öğretmenin bilgisayar ekranını görebiliyorlar. Aynı anda hem öğrencilerin hem de öğretmenin telefonla da görüşme imkanı oluyor. Sanal sınıfta herşey gerçek bir derslikte olması gerektiği gibi işliyor. Öğrencilerimiz Amerika’nın dört bir yanından bize ulaşıyor. Eğitim programının son aşamasında ise öğrenciler telefonla gelen sorulara yanıt vermeye başlıyor ve diğer öğrenciler de bu konuşmaları dinleyebiliyor. Öğretmen ise her öğrencinin konuşmasını değerlendiriyor. Eğitim programı sona erdikten hemen sonra da iş hayatına atılıyorlar ve kendilerine telefonla ulaşan müşterilere hizmet vermeye başlıyorlar. "

M.J. Willard, evinden telefon ve Internet aracılığıyla çalışabilecek kişilere iş imkanı sağlamanın yeni bir eğilim olduğunu belirtiyor ve bu olanağın çok daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyor:

Willard; "Telefonda müşterilerin sorularını ya da siparişlerini alan çalışanlarla yaşadığımız en büyük sorun, bu kişilerin bu iş kolunda kısa vadeli olarak çalışmaları...Biz ise engelli kişilerin bu iş kolunda uzun süre çalışabileceklerine inanıyoruz ve çalıştıkları şirketlere bağlı kalacaklarını düşünüyoruz " diyor...

Alpine Access şirketinin müdürü Garth Howard, bu düşünceyi paylaştığını söylüyor. Howard, müşteri hizmetlerinde çalışacak elemanlara ofis açmak yerine bu kişilerin evlerinden çalışmalarına olanak tanımanın iş dünyasında verimliliği artıracağını savunuyor. Howard’a göre engelli kişiler için böyle iş olanaklarına kavuşmak aynı zamanda başka iş kollarında çalışmaları mümkün olamayacak bu kişilerin hayatlarını değiştirecek ölçüde önemli bir gelişme...

" Herkes hayatta verimli olmak ve çalışmak ister. Engelli kişiler hem evlerinde rahat bir şekilde çalışabiliyor, hem de müşterilerle sürekli iletişim içinde oldukları için sosyal olarak hayata daha da bağlanıyor. Bu, hem çalışanlar, hem hizmet alan müşteriler hem de şirketler için bulunmaz bir fırsat..." diyor Howard.

Uzmanlar, önümüzdeki 5 yıl içinde evinden çalışmaya başlayacak engellilerin sayısında gözle görülür oranda bir artış bekliyor. Yeni teknolojik olanakların piyasaya sürülmesi ve teknolojinin önümüzdeki yıllarda daha da ucuz ve erişilebilir hale gelmesi de sadece Amerika’da değil, dünyanın her yerinde engelliler için yeni olanaklar sağlanması anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG