Erişilebilirlik

Wexler Erdoğan'la Görüştü


Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Robert Wexler, Hamas’ın Ankara ziyaretiyle ilgili, Türkiye ile Amerika arasındaki anlaşmazlığın iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Wexler, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Robert Wexler, bugün Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’yla görüştü.

Amerikalı kongre üyesi yoğun temasları sırasında yalnızca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmeden sonra bir basın açıklaması yaptı. Wexler’ın Başbakanlık binasında Dışişleri Bakanı Gül’le yaptığı yaklaşık 1 saat süren görüşmeye Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da katıldı.

Robert Wexler basın toplantısında, sözlerine Amerika ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu söyleyerek başladı ve, “iki ülke arasında ciddi bir işbirliği var” dedi. Türkiye’nin Afganistan’da oynadığı rolden duydukları memnuniyeti de dile getiren Wexler, Irak’ta istikrarın sağlanması konusunda Amerika ve Türkiye’nin ortak görüşleri paylaştıklarını belirtti. Robert Wexler, Türkiye’de son zamanlarda artan PKK terörüne ilişkin Amerika’nın görüşlerini de açıkladı.

Wexler, Amerikan kongresinin, yönetiminin ve Amerikalıların, yükselmekte olan PKK terörü konusunda Türkiye’nin kaygılarını ciddi olarak anladığını ve paylaştığını söyledi. Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi Robert Wexler’ın konuşmasında değindiği bir diğer konu da Kıbrıs oldu.

Avrupa’ya yaptığı seyahatlerde, Kıbrıs’la ilgili Türkiye’ye haksızlık edildiği konusunda ikna olduğunu söyleyen Wexler, Dışişleri Bakanı Gül’ün Ocak ayında sunduğu Kıbrıs planını övdü ve bu planı desteklediklerini ifade etti. Kıbrıs konusunda yeni adımlar atılması gerektiğini söyleyen Wexler, Kuzey Kıbrıs’ın Annan planına verdiği destekten dolayı ödüllendirilmesi gerektiğini vurguladı ve “Kuzey Kıbrıs’a yönelik ekonomik izolasyonun kaldırılmasının artık zamanı gelmiştir” diye konuştu. Robert Wexler, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’ün Kıbrıs konusunda Rum tarafından her zaman bir adım önde olacaklarına dair söz verdiklerini ve bu sözü tuttuklarını vurguladı ve bunun da takdirle karşılanması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Robert Wexler gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Amerikalı milletvekili, Hamas yetkililerinin Ankara ziyaretine ilişkin bir soruya, Hamas’ın bir terör örgütü olduğunu vurgulayarak cevap verdi.

Amerika ve Avrupa’nın Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini söyleyen Wexler, terör örgütlerinin seçim süreçleri ya da şiddeti artırma gibi konularda Amerika, Türkiye ve Avrupa ülkeleri gibi demokratik ülkeleri kullanmalarına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Hamas’ın Ankara ziyaretine olumlu karşılamadığını daha önce de ifade ettiğini söyleyen Wexler, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün kendisine konuyla ilgili Türk hükümetinin tavrını ve pozisyonu iyi bir şekilde açıkladığını ve anlattığını söyledi.

“Bu anlaşmazlık iki ülke arasında İran, Irak, Afganistan, Kıbrıs, enerji gibi birçok konudaki işbirliğinin önüne geçmemelidir” diyen Wexler, Hamas konusundaki anlaşmazlığın başka konulardaki işbirliğini engellemesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Robert Wexler, bu akşam Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onuruna verilen yemeğe katılıyor. Wexler, yarın sabah ise Ankara’dan ayrılıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG