Erişilebilirlik

İtalya'da Seçmen Sandık Başında


Genel seçimlerin yapıldığı İtalya’da oy verme işlemi bugün de devam ediyor. Sandıklar, İtalya saatiyle 15.00'e kadar açık kalacak.

İki hafta önce yapılan son kamuoyu yoklaması, Romano Prodi liderliğindeki merkez-sol koalisyonun seçimleri az farkla önde bitirebileceğini gösteriyordu.

Aynı anket, milyonlarca seçmenin henüz hangi partiye oy vereceği konusunda karar veremediğine de dikkat çekmişti.

Başbakan Silvio Berlusconi, yeniden seçilmesi durumunda vergi indirimine gitme ve emlak vergisini kaldırma vaadinde bulundu. Berlusconi, rakibi Prodi’nin liderliğini yaptığı sol ittifakı, Komünistlerin ele geçirdiğini iddia etti.

Romano Prodi’yse, işbaşına gelirse, ekonomiyi canlandırmak için kurumlar vergisini azaltma vaadinde bulundu.

İtalya’nın siyasi geleceğini belirleyecek olan genel seçimlerin 2. gününde İtalyanlar öğleden sonra 15.00’e kadar sandık başına gidebilecek. İtalyan seçmenler bu sabah saat 07.00’den itibaren oy vermek için seçim merkezlerine akın etmeye başladılar. Dün saat 22.00’de sandık başına giden seçmenlerin oranı % 66.5’a ulaştı. Bundan önceki 2001 seçimlerinde ise bu yüzde % 81.5 idi. Ancak bu seçimlerde İtalyanlara 9 ve 10 Nisan tarihlerinde 2 gün boyunca oy verme hakkı tanındı.

İtalyan politikasının önemli isimleri seçimin ilk gününde oylarını kullandılar. Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi oyunu Roma’da kullanırken, başbakan Silvio Berlusconi Milano’da, muhalefet lideri Romano Prodi’de Bologna’da kullandı.

Muhalefet lideri Prodi eşi ile birlikte gittiği seçim merkezinde “seçimler İtalyan demokrasisi için harika bir an” dedi. İtalya başbakanı Silvio Berlusconi ise Milano’da oy kullandığı Dante Alighieri seçim merkezinde Annesi’ne Forza Italia partisinin sembolünü göstererek “burayı işaretle” demesi üzerine bir muhalefet üyesi tarafından eleştirildi. Başbakan kendisini protesto eden şahsın daha sonra elini sıktı. İtalyan basını tüm siyasilerin oy verme anını yakından izledi. Seçim yasağına rağmen “Berlusconi’nin sesinin ve partisi Forza Italia’nın marşının kayıtlı olduğu cep telefonu mesajları tartışmalara yol açtı.

Dün Roma’da yapılan bir basket maçı esnasında da başbakan Silvio Berlusconi’nin yüzünün yer aldığı Panorma dergisi seyircilere bedava dağıtılarak seçim yasağı delindi. Başbakana ait Mediaset’in televizyon kanalları dün öğleden sonradan başlayarak halkı oy vermeye davet eden mesajlar yayınladılar.

İtalya’nın Treviso kentinde Vittorio Veneto seçim merkezine atılan molotof kokteylinin amacının güvenlik görevlilerini binanın dışına çekerek daha kuvvetli bir bomba patlatmak olduğu belirtildi. Treviso savcılığı soruşturmayı sürdürürken, anarşist gruplar üzerinde araştırmaya ağırlık verdi.

İtalyan seçim merkezlerinde mevcut haç işaretleri nedeniyle de zaman zaman tartışma çıktı. Treviso kentinde bir belediye başkanı haç işaretlerini seçim merkezinden toplattı. Bir vatandaş da haç işaretinin bulunduğu bir seçim merkezinde oy vermeyi reddetti.
İtalya’da çok sayıda özürlünün de gezici oy merkezlerinin iyi işlemeyişi nedeniyle oy hakkını kullanamadıkları saptandı.

Bugün İtalya saati ile 15.00’de sandıkların kapanmasından sonra, oy sayma işlemi başlayacak. Önce Senato ardından da Meclis için oy sayma işlemi tamamlanacak. İtalya’da Meclis için oy verme yaşı 18 iken Senato için 25. Senato için oy veren İtalyanların sayısı 43 milyon iken, Meclis için bu rakam 47 milyona ulaşıyor. İtalya’da seçimi kazanan koalisyonun sandıkların kapanmasından çok kısa bir süre sonra tespit edileceği belirtildi.

XS
SM
MD
LG