Erişilebilirlik

ABD'nin Avrupa'da Radikal İslam Kaygısı


Amerikalı yetkililer ve uzmanlar, Avrupa’da radikal İslamcı hareketlerin güçlenmesinin, Amerika için de ciddi bir tehdit oluşturacağını düşünüyor.

Amerikan Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’nda geçtiğimiz günlerde bu konuda bir özel oturum düzenlendi.

Komisyon üyesi Senatörlerin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Henry Crumpton, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra Amerika’nın, Avrupa’daki radikal İslamcı hareketten kaygı duyması için her türlü nedenin bulunduğunu söyledi:

"11 Eylül saldırılarını yapan terör hücresi, planlama çalışmasının büyük bölümünü Avrupa’daki bir merkezde yürütmüştü. Aradan 5 yıl geçmiş olmasına ve terörle mücadele alanında bu süre içinde kaydedilen birçok başarıya rağmen Avrupa’da, şiddet yanlısı radikal İslamcı hareket, Amerika’nın ulusal güvenliği ve müttefiklerimiz açısından tehdit oluşturmaya devam etmektedir.”

Avrupa’da son yıllarda yaşanan ve radikal Müslüman grup ve bireylerin ilgisi olduğu anlaşılan olaylar arasında Madrid ve Londra’da banliyö ve metro trenlerine girişilen ve çok sayıda kişinin ölümüne yolaçan bombalı saldırılar da bulunuyor.

Senato Komisyonundaki oturumda Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Daniel Fried de konuştu ve Avrupa’da yaşayan 15 milyondan fazla Müslümanın çoğunun ılımlı görüşte olduğunu söyledi. Ancak Bakan Yardımcısı, yaşadıkları Avrupa toplumlarından yabancılaşan Müslümanlar arasında aşırı İslamcılığın daha çekicilik kazandığını düşünüyor:

“Yaşadıkları toplumla bütünleşemeyen ve radikal davranış çizgisini aşan Müslümanların, içinde bulundukları toplumlardan manevi açıdan yabancılaştıkları için bu yola başvurduğu görülüyor. Yeni nesil Müslümanlar, Avrupa’da ekonomik açıdan ayakta kalma konusunda anne-babalarına kıyasla daha az kaygı duyuyor. İkinci ve üçüncü nesil Müslümanların çoğunun, manevi tatmin peşinde olduğu anlaşılıyor.”

Uzmanlar, içinde bulunduğu koşulları tatmin edici bulmayan, özellikle genç Müslümanların, geçen yıl Fransa’da girişilen protestolar sırasında olduğu gibi, kitle halinde şiddete başvurabildiğini söylüyor. Bakan Yardımcısı Daniel Fried Senato komisyonunda konuşurken toplumla bütünleşemeyen Müslümanların çoğunun, içinde bulundukların toplumların kurumlarından yarar sağlayamadığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Yabancı para kaynakları ve yine çoğu dışarıdan gelen dinci eylemciler, Avrupa’da camiler inşa edip, çoğu kez radikal imamlar getirmek suretiyle bu manevi boşluğu dolduruyor. Anavatanlarındaki Müslümanlığın hoşgörü anlayışından uzun süre uzak kalmış olan genç Avrupalı Müslümanlar, yabancı propagandanın ve İslamı dar ve nefret duygusuna dayalı olarak yorumlayan imamlara teslim oluyor.”

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki özel toplantının konusu Avrupa’daki Müslümanların bulundukları toplumlarla bütünleşme açısından yaşadığı sorunlar olmakla birlikte Komisyon üyelerinden Senatör George Allen, bunun Amerika için neden önemli olduğunu şu sözlerle özetledi:

“Doğrudan olmasa da Avrupa’daki sorun Amerika’yı da ilgilendiriyor. Amerika’yla Avrupa ülkeleri arasında seyahat serbest. Herhangibir Avrupa ülkesinin pasaportunu taşıyan bir kişinin Amerika’ya gelmesi çok kolay. Bu nedenle Avrupa’nın bu alandaki sorunları nasıl halledeceği, Amerika’nın güvenliği açısından önem taşıyor.”

Komisyonda bilgi veren uzmanlardan, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi üyesi Robin Niblett, teröristlerin, Amerika’nın çıkarlarına zarar vermek için Amerika’ya gelmelerine de gerek olmadığını, Avrupa’daki, Irak’taki Amerikan hedeflerine saldırabileceklerini söyledi. Niblett şöyle devam etti:

“Yeni bir terörist saldırı tehlikesi bence mevcut. Bir saldırı daha olursa bunun göreceği tepki sert olacaktır. Ancak yeni saldırı olmasa da Avrupa’daki Müslümanların yabancılaşma sorunu devam ediyor ve giderilmesi uzun zaman alacak.”

Robin Niblett, Avrupa’daki radikal İslamcılıkla mücadele sürecinin daha yeni başladığını ve Batı ülkelerindeki hükümetlerin bu sorunu çözme girişiminde tam denetim sahibi olmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG