Erişilebilirlik

Zapsu ve Dişli Washington'da


Washington’da bulunan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunda Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının dört yılı değerlendirildi. Toplantıya, AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve AKP Genel Başkan Özel Asistanı Cüneyd Zapsu katıldı. Parti yetkilileri, AKP’nin en büyük sorununun kendilerini anlatamamak olduğunu söyledi. Toplantıyı Barış Ornarlı izledi.

AKP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve AKP Genel Başkan Özel Asistanı ve Veri Koordinatörü Cüneyd Zapsu, konuşmalarına, AKP’nin dört yıl içinde kaydettiği başarılardan söz ederek başladı. Yetkililer, AKP iktidarının İMF Programına uyduğunu belirtti ve Türk ekonomisinin büyüdüğüne dikkat çekti. Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin AKP iktidarı döneminde başladığını hatırlatan Zapsu ve Dişli, AKP’nin çoğunluğunu oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, 984 kanun kabul ettiğini; bunların 396’sının insan haklarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Cüneyd Zapsu, bu bağlamda, AKP’nin "muhafazakar değil, devrimci bir parti" olduğunu söyledi.

Ancak, buna rağmen Zapsu, AKP’nin, ciddi bir şekilde, kendini anlatamama sorunu yaşadığını kaydetti: "Kendimizi anlatmak konusunda yetersiz kalıyoruz. Yaptıklarımızı, başarılarımızı anlatamıyoruz. Halkla ilişkilerde rezaletiz..."

Zapsu, AKP'nin demokratikleşme alanında kaydettiği ilerlemelere rağmen, batıda hala İslamcı olarak görüldüklerinden yakındı. Zapsu, Avrupa Birliği’ne girmek için bu kadar çaba sarf eden bir partinin nasıl İslamcı olabileceğini sordu...

Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Avrupa Birliği sürecinde Amerika’nın verdiği desteğe değindi: "Avrupa Birliği’ne üyelik sürecimizde, Amerikan hükümetinin desteği ve teşviki olmasaydı, 2002 Kopenhag zirvesinden bu yana bu kadar yol alamazdık diye düşünüyorum."

Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin başlamış olmasına rağmen, tam üyeliğin önündeki en büyük engelin Kıbrıs sorunu olduğu toplantıda vurgulandı. Şaban Dişli, AKP iktidarı döneminde Kıbrıs politikasının değiştiğine dikkat çekti. Dişli, "bize göre, çözümsüzlük çözüm değildir" şeklinde konuştu. Bu doğrultuda, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm getirecek adımlar attığını; ancak bunların karşılıksız kaldığını söyledi. Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos’un uzlaşmaz tavrının çözüme engel olduğunu vurgulayan AKP yetkililerine şöyle bir soru yönetildi: Papadopulos, uzlaşmak için herhangi bir adım atmayacak, o zaman Türkiye ne yapacak? Şaban Dişli, Türkiye’nin hiçbir şey yapmayacağını; Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden destek bekleneceğini söyledi.

Cüneyd Zapsu da şöyle konuştu: "Bence artık duracağız... Bakın, Başbakan Kıbrıs konusunda hep bir adım önde olacağımızı söylemişti. Ancak, biz şu anda belki de 10 adım öndeyiz. Ve artık biz duruyoruz."

Zapsu, Kuzey Kıbrıs üzerindeki izolasyon kaldırılıncaya kadar Türkiye’nin daha fazla adım atamayacağını vurguladı.

Toplantıda üzerinde durulan bir diğer konuysa, Türk Amerikan ilişkileriydi... Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, AK Parti’deki herkesin Türk-Amerikan ilişkilerinin öneminin farkında olduğunu söyledi. Dişli, Partinin hata yaptığını fark ettiğinde de, bunları düzeltecek adımlar attığını belirtti.

Cüneyd Zapsu, geçen yıl Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Ankara’ya davet edilmesini eleştirenlere bir açıklama yapmak istediğini söyledi ve şöyle konuştu: "Suriye’den Irak’a geçiş yapan teröristlerin Amerikalı askerleri öldürmesi... Bunun için mi Şam’la ilişkilerimizi keseceğiz? Peki, razıyım. Ancak, önce bize bu iddiayı kanıtlayan istihbaratı verin. İşte bundan sonra sorunu çözmek için strateji belirleriz."

Zapsu, istihbarat konusunda Amerika tarafından karanlıkta bırakıldıklarını söyledi ve Amerika’nın Suriye politikasını bilmediklerini kaydetti. Böyle bir durumda Türkiye’nin Suriye’yle ilişkilerini geliştirdiği için eleştirilmesinin adil olmadığını; Suriye’nin bir komşu ülke olduğunu vurguladı.

Cüneyd Zapsu, Türkiye’deki Amerikan aleyhtarlığına da değinerek, bunun kaynağının Irak Savaşı olduğunu belirtti. Zapsu, Türk halkının Müslüman Irak halkına yakınlık duyduğunu, Amerika’nın bütün kötü muamele olaylarını yeterince soruşturmadığına inandıklarını kaydetti.

Bu konuda Amerikalılar tarafından gelen en büyük eleştiri, AKP liderlerinin neden Amerikan aleyhtarlığını dizginleyecek açıklamalarda bulunmadığı yönünde... Kamuoyu yoklamalarına göre Türk halkının çok büyük bir kısmının Amerika hakkında olumsuz görüşlere sahip olduğunu belirten Zapsu, şöyle konuştu: "Başbakan Erdoğan, bizzat, çıkıp Amerika hakkında olumlu açıklamalarda bulunsa bile, bu gerçek değişmeyecek. Amerika’dan somut adımlar gelmediği sürece, bizim yapacağımız hiç bir şey bunu değiştiremeyecek."

Yine konuyla ilgili olarak, AKP yetkilileri, Amerika’nın PKK’ya karşı harekete geçmesinin önemine işaret etti. Zapsu, PKK terör örgütünün son iki yıl içinde 270 polis memuru ve askeri öldürdüğünü hatırlatarak, bu konudaki hassasiyeti dile getirdi.

Hamas örgütünün Suriye’de sürgünde olan lideri Halid Meşal’in Ankara’da kabul edilmesi, Washington’da eleştirilere neden olmuştu. Washington’da bazı kesimler, Avrupa Birliği ve Amerika’nın terör örgütleri listesinde olan bir örgütün, bir NATO ülkesinin başkentinde nasıl kabul edildiğine anlam veremiyor. AKP yetkilileri ise, bu ziyareti savundu. Sakarya Milletvekili Dişli, Türkiye’nin Amerika ve İsrail’le aynı amaçları paylaştığını; yani Hamas’ın şiddet eylemlerine son vermesini ve İsrail’i tanımalarını istediğini söyledi. Dişli, önemli olan Hamas liderinin Türkiye’de kabulü değil, verilen mesaj olduğunu söyledi; ve Türkiye’nin Hamas örgütüne bu mesajı verdiğini belirtti. Türkiye’nin Hamas’a şiddeti reddetmesi ve İsrail’i tanıması telkininde bulunmasının önemini vurgulayan Cüneyd Zapsu da, Türkiye’nin İran’dan önce Hamas’la irtibata geçmesinin önemli olduğunu söyledi.

Washington’da temaslarda bulunan AKP yetkilileri, iç politikaya da değindi. Dişli, Türkiye’de, muhalefetin milliyetçiliği körükleyen bir havada olduğunu vurguladı. Cüneyd Zapsu’ysa AKP tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. AKP'nin kamuoyu yoklamasına göre, partilerin destek oranları şöyle: AKP %42,7; CHP %17,2; MHP %10,6; DYP %8,9; DTP %6,6 ve ANAP %5,6...

XS
SM
MD
LG