Erişilebilirlik

ABD İnsan Haklarına Destek Raporunu Yayınlandı


Amerika Dışişleri Bakanlığı, dünyada insan hakları ve demokrasiyi desteklemek için yürüttüğü çalışmalara ilişkin yıllık raporunu yayınladı. Raporda Amerika’nın, insan hakları ihlalleri nedeniyle Küba ve Burma’ya ekonomik ambargo uyguladığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca, temel hak ve özgürlükleri baskı altına aldıkları için Çin, Beyaz Rusya, Kuzey Kore, Suriye, İran ve Zimbabwe hükümetleri kınanıyor. Dışişleri bakanlığı, gerçekleştirdikleri serbest seçimlerden dolayı Irak ve Afganistan’da insan hakları alanında ilerleme olduğunu kaydediyor.

Raporun Türkiye’yle ilgili bölümünde, birçok alanda insan haklarıyla ilgili ilerlemeler olmasına karşın, ciddi sorunların devam ettiği belirtiliyor. Bunlar arasında şiddet içermeyen gösterilerin engellenmesi ve medyaya baskı uygulanmasına dikkat çekiliyor. Rapor ayrıca hükümetin bazı grupların ve kişilerin örgütlenmesine sınırlamalar getirdiğini; insan hakları örgütlerinin, sayıları azalmakla birlikte polisin işkence ve kötü muamele uygulamalarından şikayetçi olduğunu bildiriyor. Türkiye’de anayasanın yargıya bağımsızlık tanıdığını belirten rapor ancak yargının bazen dış etkiye maruz kaldığını belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın, 150 kadar ülkede 2005 yılında insan hakları alanında görülen uygulamaları konu alan yıllık raporu ise geçen ay yayınlanmıştı.

XS
SM
MD
LG