Erişilebilirlik

5 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Adı yolsuzluk skandalına karışan Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Tom DeLay’in siyaseti bırakma kararı, bugünkü Amerikan gazetelerinde geniş yer buluyor. Washington Post, asıl sorunun DeLay’in kişiliğinden değil, Kongrede paranın egemenliğine izin veren anlayıştan kaynaklandığını vurguluyor ve siyasetin bundan temizlenmesi gerektiğinin altını çiziyor:

"DeLay, eski parlak günlerinde bir çok şey başardı, ama yönetiminde yer aldığı kongreye ve partisine büyük bir zarar verdi. Yerine gelecek olan liderler azınlık haklarına daha fazla saygı gösterecek mi, Temsilciler Meclisi’nde daha fazla tartışma yaşanmasına izin verecek mi, pahalı seyahatleri engelleyecek mi henüz bilinmiyor. DeLay’in yerine Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi grup liderliğine getirilen John Boehner’in DeLay hakkında yaptığı övgü dolu konuşma, ne DeLay’den ne de onun temsil ettiği anlayıştan utanç duyulmadığını gösteriyordu."

Boston Globe da DeLay’in kendisini haksız bir saldırıya uğramış masum bir politikacı gibi gösterme çabasına karşı çıkıyor ve Cumhuriyetçi Partili bu Kongre üyesi hakkında çeşitli yolsuzluk suçlamaları nedeniyle soruşturma başlatıldığını hatırlatıyor. Gazete, DeLay’in istifasıyla birlikte, Kongre’de reform çabalarından vazgeçilmesi ihtimalinin gündeme geldiğini belirtiyor ve buna karşı çıkıyor:

"DeLay’in istifasıyla birlikte ortaya çıkan en büyük tehlike, Kongrenin etik konularda reformlara gerek kalmadığını düşünmesi ihtimalidir. Hala ciddi bir reforma ihtiyaç duyuluyor. Federal düzeydeki seçimleri etkileyen çıkar gruplarının, federal seçim kampanyası finansmanı yasasına uymasını sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi de bu reformların başında geliyor. Eğer Temsilciler Meclisi bu düzenlemeyi yapmazsa, DeLay Kongre binasından yüzünde bir gülümsemeyle ayrılacaktır."

USA Today de, asıl sorunun tek tek Kongre üyelerinden değil, bir bütün olarak Kongrenin seçmenlere karşı kayıtsızlığından kaynaklandığını savunuyor. Peşpeşe patlak veren skandallara rağmen Kongrenin hala reformlar konusunda ciddi bir adım atmadığını kaydeden gazete, seçmenlerin sandık başında bu duruma tepki göstereceği öngörüsünde bulunuyor:

"Hiçbir şey yapmadan sorunu çözeceğini zanneden Kongre üyeleri, tarihten ders almalıdır. Kongre'deki son büyük skandalın ardından, 1992 ve 1994 seçimlerinde seçmenlerin tepkisi nedeniyle 77 Kongre üyesi ya seçime giremedi ya da girdiği seçimi kaybetti. Bundan çıkartılması gereken ders çok açık: Kongrenin küstahlığı karşısında, seçmenlerin sabrının bir sınırı vardır."

Los Angeles Times, Irak’ın bütünlüğü için Şiilerin kendi birlik arayışlarından vazgeçmesi gerektiği görüşüne yer veriyor. Irak’ın iç savaş tehlikesinden kurtulması için bir ulusal birlik hükümetinin şart olduğunu vurgulayan gazete, bunun için de Şiilerin İbrahim Caferi’nin başbakanlığı konusundaki ısrarcı tavrından vazgeçmesi gerektiğini savunuyor:

"Sünni Araplar kadar Kürtler de Caferi’ye karşı güvensizlik duyuyor. Bağdat, bugünlerde önemli bir dönemeçten geçiyor ve Amerikan hükümeti haklı olarak süreci ilerletmeye çalışıyor. Tahran rejimi, parçalanmış ve kargaşa içinde bir Irak düşüncesine sıcak bakıyor olabilir ama uzun vadede bu tablo İran’ın çıkarına uygun değildir. Irak’ın birliği için Şiilerin kendi birliklerinden vazgeçmesi, herkesin çıkarınadır."

XS
SM
MD
LG