Erişilebilirlik

Wilson: 'Hamas Ziyareti Hayal Kırıcıydı'


Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Hamas’ın Ankara ziyaretinin Washington tarafından endişeyle ve kızgınlıkla karşılandığını söyledi. Büyükelçi Wilson, “İlişkilerimiz açısından zor bir dönemi geride bıraktık. Ama Hamas’ın ziyareti hayal kırıklığı oldu,” diye konuştu.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson İstanbul’da Türk-Amerikan İşadamları Derneği tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde bir konuşma yaptı. Büyükelçi konuşmasında Hamas heyetinin Şubat ayında Ankara’ya yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Wilson 'Amerika'da, özellikle de Kongre'de konuştuğum kişiler 'Türkiye nereye gidiyor?' diye sorular sordu. Hamas’ın Ankara ziyaretiyle ilgili endişenin ötesinde kızgınlıklarını ifade ettiler," dedi.

'Türkiye gibi terör mağduru bir ülkenin buna izin vermesini kabullenemiyoruz,' diye düşünenlerin olduğunu belirten Büyükelçi Wilson, Hamas'ın Türkiye'ye geldikten sonra bunun kamuoyuna açıklanmasının da kendilerini şaşırttığını söyledi. Ross Wilson, Türk- Amerikan ilişkilerinde zor bir dönemin geride bırakıldığını hatırlattı ancak Hamas'ın Ankara ziyaretinin hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

Büyükelçi Wilson’ın konuşmasında değindiği bir diğer konu da PKK oldu. PKK terörünün bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi, özellikle örgütün finansal kaynaklarını kesmede Türkiye’ye yardım ettiklerini söyledi.

'Roj TV Kapatılsın'

Ankara’ya gelen bir başka Amerikalı yetkiliden de PKK değerlendirmesi geldi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza Ankara’da Dışişleri Bakanlığında yetkilerle görüştü. Bakanlıktaki temaslarının ardından bir açıklama yapan Bryza, PKK yanlısı yayın yapan Roj TV’nin kapatılması gerektiğini söyledi. Bryza ayrıca, geçen haftalarda Ankara’ya gelen Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace’in de dile getirdiği Kuzey Irak’taki PKK varlığına son vermek için önce Irak’ta egemen ve bağımsız bir hükümet kurulması gerektiği görüşünü tekrarladı. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’le görüşecek. Bryza’nın akşam saatlerinde Ankara’dan ayrılması bekleniyor.

Bugün Ankara’da iç siyasette de PKK terörü ön plandaydı. Başbakan Erdoğan bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, son zamanlarda meydana gelen terör olaylarını değerlendirdi. Konuşmasında televizyonlar aracılığıyla kendisinden randevu talep eden Demokratik Toplum Partisi Eş Başkanı Ahmet Türk’ü eleştiren Erdoğan,“Önce PKK’yı terör örgütü olarak kabul et, ondan sonra seninle konuşalım” dedi. Demokratik Toplum Partisi ise hükümete yönelik eleştirilerini sürdürüyor. Partinin eşbaşkan yardımcısı Hasip Kaplan bugün yaptığı açıklamada, “Hamas da bir terör örgütü ama AK Parti Hamas'la görüştü” diye konuştu.

Bu arada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de gündeminde geçen hafta Diyarbakır’da başlayan ve birçok ile sıçrayan terör olayları vardı. Meclis Genel Kurulu’nda hükümet adına milletvekillerine bilgi veren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, terör olaylarının devletin birliğine ve bütünlüğüne yönelik olduğunu söyledi ve terörle mücadelede hükümetin kararlılığını vurguladı. Aksu’nun ardından söz alan muhalefet partilerinin genel başkanları ise, hükümeti olaylara seyirci kalmakla suçladılar.

Türkiye’de bir hafta önce başlayan terör olayları, sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde değil büyük şehirlerde de görüldü. Geçen hafta Diyarbakır’da PKK militanlarının cenaze törenleri sırasında polisle Kürt göstericiler arasında çıkan çatışmayla başlayan olaylar kısa zamanda Batman, Mardin, İstanbul, Şanlıurfa ve Ağrı’ya da sıçradı. Çıkan çatışmalarda can kayıpları oldu. Türkiye genelinde son bir haftadır çıkan olaylarda, 9 kişi Diyarbakır’da olmak üzere, toplam 15 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında çocuklar da var. Özellikle Diyarbakır’da çıkan olaylarda gözaltına alınan göstericilerden bir kısmının çocuk olması dikkati çekti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG