Erişilebilirlik

3 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, 11 Eylül saldırılarından bu yana yaklaşık 5 yıl geçtiği halde, Washington ve çevresinin hala yeni saldırılara karşı korunamadığını ileri sürüyor. Farklı güvenlik kuruluşları arasında ortak bir planlamanın bir türlü yapılamadığını belirten gazete, bunun maddi sorunlardan değil, durumun önemini kavramamaktan kaynaklandığını savunuyor.

"11 Eylül’de Savunma Bakanlığına düzenlenen saldırıda da yaşadığımız gibi, herhangi bir bölgedeki bir felaket veya olağanüstü durum, bütün bölgeyi etkileyebiliyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nın Washington yetkilisi Thomas Lockwodd, Senato komitesine yaptığı açıklamada, yerel yetkililerin bir plan hazırlama konusunda yavaş ancak emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Böylesine önem taşıyan bir görevde yavaş davranmak kabul edilemez."

Boston Globe gazetesi ise, Başkan Bush’un telefonları Amerikan mahkeme kararı olmadan dinletme kararını, Watergate skandalından daha vahim bir durum olarak niteliyor. Bush’u, dış politikada olduğu gibi iç politikada da tek yanlı davranmakla suçlayan gazete, bu duruma karşı çıkmadığı için Kongreye de sert eleştiriler yöneltiyor.

"Senato Adalet Komitesinde, Bush’un kınanmasını öngören tasarıya sadece üç Demokrat Partili senatör destek verdi. Komitenin Cumhuriyetçi Partili başkanı Arlen Specter ise, tasarının fazla önemli olmadığını ancak daha kapsamlı değerlendirilmesi gereken bazı konuların tartışılması için bir forum oluşturduğunu söyledi. Kongre üyeleri eğer böyle bir kınama kararını bile alamıyorsa, en az Bush kadar suçlanmayı hak ediyor demektir."

New York Times, teröre destek verenlerin Amerika’dan sığınma hakkı alamayacağını öngören yasanın, terör kurbanlarını da mağdur ettiğini öne sürüyor. Gazete, teröristler tarafından kaçırılan ve köle olarak kullanılan bazı kişilerin sığınma talebinin bu yasa uyarında reddedildiğini hatırlatıyor ve yasanın gözden geçirilmesini istiyor. Yapılan yorumda, her türlü silahlı mücadelenin terör kapsamında değerlendirilmesinin de yanlış olduğu öne sürülüyor.

"Kongre, teröristlere zorla yardım etmek durumunda kalanları yasanın kapsamı dışında bırakmalı, dışişleri bakanına bazı silahlı grupları terör örgütü tanımı dışında bırakma yetkisi vermeli ve meşru örgütlerin yandaşlarına sığınmacı statüsü tanınmasına imkan tanımalıdır. Bu düzenlemeler teröristlerin Amerika’ya sızmasına yol açmaz ancak zaten terörün mağdur ettiği insanların daha fazla acı çekmesine engel olur."

USA Today, eşcinsellerin kan bağışı yapmasını yasaklayan ve 1980’li yıllarda uygulamaya konan kararın artık kaldırılması gerektiğini yazıyor. Geçmişte, AIDS’in yayılmasını önlemek amacıyla alınan bu kararın doğru olduğunu belirten gazete, artık teknolojinin değiştiğini ve kandaki mikropların kesin biçimde tespit edilebildiğini vurguluyor.

"Kızılhaç’ın verdiği bilgilere göre, Amerikan halkının %60’ı kan verebilecek durumda olmasına rağmen, sadece %5’i kan bağışında bulunuyor. Gıda ve İlaç İdaresi FDA, geçmişte işe yarayan bir politikayı değiştirme konusunda ihtiyatlı davranmakta haklı olabilir. Ancak geçmişteki kuralların tıptaki gelişme sayesinde artık gereksiz hale geldiğinin de farkına varmak gerekiyor. Bu kurallar artık yarar değil zarar veriyor. Üstelik sadece eşcinsellere değil, herkese..."

XS
SM
MD
LG