Erişilebilirlik

Göçmenlik Tasarısı Senato Genel Kurulu'nda


Amerikan Senatosu Adalet Komisyonu, konuk işçi programını içeren ve milyonlarca kaçak göçmene vatandaşlığa geçme imkanı sağlayacak yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı üzerinde Senato genel kurulunda görüşmeler bugün başlayacak. Bazı Senatörler, kaçak göçmenlere af getirecek yeni yasal düzenlemelere karşı çıkıyor.

Başkan Bush da dün yaptığı konuşmada, ülkede yıllarca izinsiz çalışanlara af getirecek hiçbir yasayı onaylamayacağını söyledi. Başkan bununla birlikte, “konuk işçi” programına sıcak bakıyor. Bu program, yabancı işçilerin belirli süreler içinde Amerika’da yasal olarak çalışmasına izin verilmesini öngörüyor.

Senato Adalet Komisyonu'ndan geçen tasarıda yılda 400 bin kişiye geçici işçi vizesi verilmesi öngörülüyor.

Bu arada göçmenlik haklarını savunanlar dün Senato Adalet Komisyonundaki oylamadan önce başkent Washington’da, Kongre binası önünde gösteri düzenlendi. Los Angeles’daki binlerce öğrenci de protesto amacıyla derslere girmedi.

Göstericiler, özellikle, Temsilciler Meclisi’nden Aralık ayında geçen tasarıyı protesto etti. Bu tasarı, kaçak göçmenliği ağır suç kapsamına sokuyor; kaçak göçmen çalıştıran işverenlere para cezası verilmesini, Amerika-Meksika sınırının üçte birine tel örgü çekilmesini öngörüyor. Yine aynı tasarı, kilise ve sosyal yardım kuruluşlarının sadece yasal göçmenlere yardım etmesine izin veriyor.

XS
SM
MD
LG