Erişilebilirlik

'Bölge Kan Gölüne Dönmesin'


Yeni Filistin Hükümeti’ne başkanlık edecek İsmail Haniye, İsrail’le barış umudunu dile getirdi. Hamas örgütü adına başbakanlık koltuğuna oturacak Haniye, Filistinli liderlerin, bölgenin kan gölüne dönmesini istemediğini söyledi.

Hamas lideri, İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlıkların sona ermesi çağrısında bulunurken, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı olduklarını vurguladı.

Bu arada Hamas örgütü, Arap ülkelerinden Filistin Yönetimi’ne yaptıkları aylık yardımı, 170 milyon Dolar’a çıkartmalarını istedi. Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, bu hafta yapılacak Arap ülkeleri zirvesi öncesinde, Kuveyt’te bu çağrıyı yaptı. Arap ülkeleri, daha önce bu rakamın üçte birini karşılayacakları sözünü vermişti.

Öte yandan, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert, Batı Şeria’dan tek taraflı olarak çekilme planında, daha fazla adım atmadan önce konuyu Amerika’yla görüşeceklerini söyledi. Olmert, dün açıklamada, yeni Hamas hükümetine, politikalarını yumuşatması için zaman tanıyacağını da belirtti.

Başbakan vekili, daha sonra İsrail’in nihai sınırlarına ilişkin iç görüşmeler başlatacağını, bu görüşmeler sonrasında belirlenen haritanın, Amerika ve diğer ülkelerle ele alınacağını söyledi.

İki ay önce Filistin seçimlerini kazanan Hamas, terörü kınamayı ve İsrail’i yok etme hedefinden vazgeçmeyi reddediyor. İsrail halkıysa yarın genel seçimlere gidiyor.

XS
SM
MD
LG