Erişilebilirlik

İsrail'de Seçim Günü


İsrail genel seçimleri için kampanyanın son gününü Parti liderleri seçmenle içiçe geçirdi.

Kadima, Likud ve İşçi Partisi, İsrail seçimlerinin 3 buyuk partisi ve sandıktan muhtelemen koalisyon çıkacak.

Ancak koalisyonda bu üç partiden biri olmayacak ve kazanan ile kaybedenin belli olmasına artık saatler var.

Ariel Sharon'un mirası olarak tarihe geçecek olan Kadima Partisinin lideri Ehud Olmert bugünü kudüs'te Yunanlı şarkıcı Glikeria'yı ağırlayarak geçirdi. Sağ kesimin sesi Benyamin Netanyahu ise sandıktan başarıyla çıkmak için Ağlama Duvarı'nı ziyaret etti. İşçi Partisi lideri Amir Peretz de Tel Aviv kafelerinde genç İsraillilerden oy istedi.

Sokaktaki halk seçime saatler kala hala kararsız. Kadima lideri Olmert'in 2010 yılına kadar Filistin'e toprak vererek nihai sınırlara ulaşma politikası halk tarafından şüpheyle karşılanıyor. Zira Fİlistin'de Hamas ın kuracağı hukumetin barış ortagı olmak istediğinden emin değiller.

Amir Peretz liderliğindeki İşçi Partisi'nin sloganı ise "barış" ama halk buna da şüpheyle yaklaşıyor. Peretz in politikada deneyimli olmaması sorun teşkil ediyor.

Benyamin Netenyahu ise başbakanlığı dönemindeki yolsuzluklar nedeniyle halk arasında tutulmuyor. Ancak birçok İsrailli Netanyahu gibi Hamas'ı "terörist" olarak görüyor.

İsrail'in kurulduğu 1948 yılındanberi hiçbir parti salt çoğunlukla tek parti hükümeti kuramadı. Anketlere göre yeni dönemde de koalisyon hükümeti göreve gelecek.

Resmi olmayan bu araştırmalara göre hukumetin favori adayları İşçi Partisi ve Kadima Partisi.

Öte yandan Kudüs'te yaşayan Araplar genel olarak İsrail seçimleri ile ilgilenmiyorlar. Çünkü onlara göre başa kim gelirse gelsin bölgede sorun hep aynı kalacak.

İsrail'in Araplara olan tutumunu değiştirmemesi halinde barışın sağlanamayacağına inanan pek çok Arabın israil seçimleri hakkındaki yorumu hemen hemen aynı: "Başa kim gelirse gelsin farketmez, hepsi aynı."

İsrail'de seçim havası yaşanırken Filistin seçimlerinin galibi Hamas bugün Meclis'te guvenoyu istedi. İki gün sürecek görüşmeler ardından oylama yapılacak. Ocak seçimlerinden zaferle çıkan Hamas'ın mecliste çoğunluğa sahip olması nedeniyle oylama formalite olarak görülüyor. Hamas hükümetinin bir hafta içinde göreve başlaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG