Erişilebilirlik

Almanya'da Üç Eyalette Seçim Yapıldı


Almanya’da seçmenler, 3 eyalette yapılan yerel seçimlerde sandık başına gitti.

Güneybatıdaki Baden-Würtemberg ve Saxony-Anhalt eyaletleriyle batıdaki Rhineland-Palatinate eyaletindeki yerel seçimlere katılan seçmen sayısında düşüş gözlendiği bildiriliyor.

Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Partisi’nin, işsizliğin yüksek olduğu Saxony-Anhalt eyaletinde ve otomobil devi Daimler-Chrysler’in merkezinin bulunduğu Baden-Würtemberg’da seçimi kazanması bekleniyor. Şarap üretilen eyaletlerin başında gelen Rhineland-Palatinate’da ise Sosyal Demokratlar’ın zafere ulaşması bekleniyor.

Türk Kökenli Adaylar
Berlin'den Cem Dalaman bildiriyor:

Almanya’da geçen yıl 18 Eylül’de yapılan genel seçimden sonra ilk kez yeniden seçim heyecanı yaşandı. Bbu kez dört eyaletde seçmenler sandık başına gitti. Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Saksonya-Anhalt’te eyalet meclisi üyelikleri için, Hessen’de ise yerel seçim yapıldı.

Türk nüfusu yüksek olan Baden Württenberg ve Hessen’deki seçimleri vatandaşlar da yakından takip ederken, Baden Württemberg’teki seçimlerde Türk kökenli adaylar da var.

Karlsruhe’den liberal parti FDP adayı Tijen Onaran, Stutgart'dan Sol Parti adayı Ali Gül ve Schwäbisch Gmünd’den de Yeşiller adayı Özcan Polat. Seçimler Merkel hükümetinin başa gelmesinden sonraki ilk seçimler olması açısından önem taşırken, siyasi gözlemciler Berlin’deki Büyük Koalisyon nedeniyle iktidar ortaklarının eyaletlerde birbirlerinin üzerlerine gitmemelerine dikkati çekiyorlar ve bilinçli bir şekilde sadece yerel konuların ön plana çıkarıldığını belirtiyorlar.

Geçmişte eyalet seçimleri Federal hükümetin politikalarını değerlendirme, sıklıkla da cezalandırma amaçlı gerçekleşiyordu.

Bu arada seçimler öncesinde özellikle Baden Württenberg ve Hessen eyaletlerinde Alman vatandaşlığına geçecek müslümanların ve diğer göçmenlerin teste tabii tutulmaları yönündeki tartışmaların seçim sonuçlarını nasıl etkileyeceği de merakla bekleniyor.

CDU adayları kampanyalarında Alman vatandaşlığına geçisin zorlaştırılması, vatandaş olmak isteyenlerin önündeki bariyerlerin daha da yükseltilmesi taleplerini sıksık dile getirdiler, başka bir deyişle 'Türklere karşı önlemler’ önererek oy isteme taktiğini –geçen genel seçimdeki olumsuz tecrübelerine rağmen- sürdürdüler. Ve tabii ki öncelikli olarak Türk kökenli dernek ve siyasetçilerin tepkilerini çektiler.

Berlin kulislerinde yapılan değerlendirmelere göre, CDU’nun söz konusu eyaletlerde beklenenden öte ezici bir zafer elde etmesi durumunda, ülkedeki göçmen politikaları muhafazakarların arzuladığı yönde ivme kazanabilir.

XS
SM
MD
LG