Erişilebilirlik

"Hükümeti Bir An Önce Kurun"


Irak’ta Şii ve Sünni Arap gruplarla Kürtlerin liderleri yeni hükümeti kurma amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Iraklı politikacılar bu konuda dün de bir ilerleme sağlayamadı. Bu arada Bağdat’ı ziyaret eden bir Amerikan Senato heyeti, görüştüğü Iraklı liderlere Irak’ta yeni hükümetin hala kurulmamış olması nedeniyle Amerika’nın sabrının taşmakta olduğu yolunda mesaj verdi.

Senato heyetinde bulunan Cumhuriyetçi Senatör John McCain, geçici Devlet Başkanı Celal Talabani ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam eden Başbakan İbrahim Caferi’yle yaptıkları görüşmeden sonra, Irak’ta bir ulusal birlik hükümetinin en kısa zamanda kurulmasının şart olduğunu söyledi.

McCain, Amerikan halkının, Irak’ta yeni hükümetin kurulmasını, bu ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesi yönünde önemli bir aşama olarak gördüğünü söyledi. Senatör McCain şöyle konuştu:

“Bütün Amerikalılar ve bütün Iraklılar, Amerikan askerlerinin geri çekilmesini istiyor. Ancak bunun için Irak halkının önce, ülkenin güvenliğini ve geleceğini garanti altına alabilecek bir hükümetin kurulması gerektiğini biliyorlar.”

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nun önde gelen üyeleri arasındaki Senatör McCain, üç yıl önce Amerika’nın Irak’ta savaşa girmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak McCain, son zamanda sık sık Amerikan kuvvetlerinin Irak’ta uzun süredir kaldığı konusunda kaygılarını dile getiriyor.

Senatörlerin ziyareti, bir haftadan az bir süre içinde yüksek düzeyde bir Amerikan heyetinin Irak’a yaptığı ikinci ziyaret oldu. Her iki heyet de Iraklı politikacılara, aralarındaki ayrılıkları giderip bir hükümet kurmaları gerektiği yönündeki mesajı açık bir şekilde verdi.

Amerika’da son zamanda yapılan kamu oyu yoklamaları, Amerikan halkının büyük bir bölümünün, Irak’ta iç savaş çıkacağı konusunda kaygılı olduklarını gösteriyor. Siyasi uzmanlara göre, Amerikan halkının Irak savaşı konusunda duyduğu hoşnutsuzluk, bu yıl Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde sonucu etkileyebilecek boyutta.

Öte yandan Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad Iraklı liderlerden, farklı milis gruplarını kontrol altına almalarını istedi. Halilzad bu milislerin eylemleri nedeniyle Irak’ın parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini belirtti. Amerikan Büyükelçisi, milislerin, rakip gruplara yaptığı saldırılarda ölen Iraklıların sayısının, “terörist” olarak nitelediği direniş gruplarının eylemlerine kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG