Erişilebilirlik

"İran Konusunda Ortak Görüşleri Paylaşıyoruz"


Amerika’nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Bakan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon Gray Amerika ile Türkiye’nin İran konusunda ortak görüşleri paylaştığını söyledi.

Gray bugün Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Bu sabah Ankara’ya gelen Gordon Gray, Dışişleri Bakanlığında Büyükelçi Tomur Beyar ve Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü’yle bir araya geldi.

Amerikalı yetkili, görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Ankara’ya geliş nedenini anlatarak başlayan Gordon Gray, Amerika ve Türkiye’nin yakın dost ve müttefik olduğunu, iki ülkenin, Ortadoğu’daki birçok sorunla birlikte mücadele ettiğini ve bu konularda Türkiye ve Amerika’nın ortak görüşleri paylaştıklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon Gray, bugünkü görüşmelerinde Amerika’yla Türkiye’nin İran konusunda aynı fikirde olduğunu duymaktan çok memnun olduğunu belirtti.

Gray, İran’ın, nükleer programı konusunda uluslararası toplumun çağrılarına uyması için Amerika’nın, diplomatik çalışmalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Amerika’nın İran konusundaki diplomatik girişimlerini Türkiye’nin desteklemesinden memnuniyet duyduklarını belirten Gray, "İran rejiminin, bu konunun sadece İran ve Amerika ya da İran ve Avrupa arasında değil, İran ve uluslararası toplum arasındaki bir sorun olduğunu anlaması gerekiyor" diye konuştu.

Bir soru üzerine, İran’ın Irak’taki davranışları konusunda bazı kaygıları olduğunu da belirten Amerikalı yetkili, Türkiye’nin bu konuda, İran’a Kasım 2004'de Şarm El Şeyh'de yapılan konferans sırasında İrak’ı desteklemek ve Irak’ın içişlerine karışmamak gibi konulardaki yükümlülüklerini hatırlatarak destek verebileceğini ifade etti.

Amerika’nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon Gray, Amerika’nın Türkiye ve diğer müttefikleriyle çalışarak İran’ı uluslararası toplumla ortak hareket etmeye ve yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna etmeyi umduklarını söyleyerek sözlerine son verdi.

Ankara, yarın da Amerikalı Senatörleri ağırlayacak. Amerikan Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Virginia Cumhuriyetçi Senatörü John Warner başkanlığındaki altı kişilik senatörler heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ve Başbakanlıkta temaslarda bulunacaklar.

Yarın ayrıca Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, Genelkurmay Başkanlığının düzenleyeceği terörizmle mücadele konusundaki uluslararası sempozyuma katılmak üzere başkente gelecek.

XS
SM
MD
LG