Erişilebilirlik

4 NATO Ülkesinden Afganistan'a Çağrı


Afganistan’da birlikleri olan dört NATO ülkesi, Kabil hükümetine dini özgürlüklere saygı göstermesi için çağrıda bulundu.

Bir Afgan yargıcının hristiyan dinine geçen 41 yaşındaki Abdur Rahman adlı Müslüman Afgan vatandaşını ölüm cezasına çarptırmasından sonra Afganistan’da birlikleri olan müttefik ülkeler bu çağrıyı yapma gereğini duydular.

ABD, Almanya, İtalya ve Kanada, Afgan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah nezdinde girişimde bulunarak Afgan vatandaşlarının anayasal haklarına ve inançlarına saygı gösterilmesini istediler.

Abdur Rahman adlı Afgan vatandaşı hristiyanlığa geçtiği için hapsedildi. Eşinin ailesi tarafından ihbar edilen Abdur Rahman geçtiğimiz ay tutuklandı.

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns Amerika'nın Afganistan’ın egemenliğine müdahale etmek istemediğini açıkladı. Ancak Burns Afganistan’ı Kabil’deki mahkemeyi saydam bir biçimde yapmaya davet etti.

İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, Roma’daki Afganistan Büyükelçisini bir açıklama yapmak üzere dışişleri bakanlığına davet etti. Fini daha sonra hristiyanlığa geçen Rahman’ın büyük bir olasılıkla ölüm cezası almıyacağını açıklamasında bulundu.

İtalyan Dışişleri bakanı “Biz Afganistan anayasasının şeriat üzerine kurulu olduğunu biliyoruz. Ancak kendi dinini inkar nedeniyle verilecek ölüm cezası, dini özgürlük gibi önemli bir temel hakkı zedeleyecektir.” dedi.

Eski İtalyan devlet başkanlarından Francesco Cossiga da Başbakan Silvio Berlusconi’ye bir mektup yazarak, Rahman’ın güvenliği garanti edilmediği takdirde İtalyan birliklerini bu ülkeden geri çekmeye davet etti. Cossiga, İtalyan askerlerinin hayatını radikal dinci bir rejim için tehlikeye sokmanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Almanya’da iki bakan da bu konuyu gündeme getirdiler. Alman Kardinal Karl Leman, Afganistan’da olanların endişe verici olduğunu söyleyerek Rahman’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kanada hükümeti de Afgan hükümetinden insan haklarına saygı duyulmasını istedi.

Akli Dengesi 'Bozuk' Çıkarsa İdamdan Kurtulacak

Afganistan’da yetkililer, din değiştirdiği için hakkında ölüm cezası istenen sanığın akli dengesinin yerinde olmayabileceğini açıkladı.

Abdül Rahman’ın doktorlar tarafından muayene edileceği, akli dengesinin yerinde olmadığı saptanırsa hakkındaki davanın düşeceği bildiriliyor.

Hristiyanlığı kabul etme suçundan yargılanan Abdül Rahman, şeriata göre eğer tekrar müslümanlığa dönmeyi reddederse idam cezasına çarptırılacak.

XS
SM
MD
LG