Erişilebilirlik

21 Mart Amerikan Basınından Özetler


Beyaz Rusya’da Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko’nun zaferiyle sonuçlandığı açıklanan seçimin yankıları sürüyor.

AGİT, AB, Avrupa Konseyi’nin seçimlere hile karıştırıldığına dair açıklamalar yaptığını hatırlatan New York Times, başkent Minsk’te de binlerce kişinin sokağa döküldüğünü vurguluyor. Yapılan yorumda G-8 grubu dönem başkanlığını yürüten Rusya’nın, Lukaşenko’ya destek vermesi, sert biçimde eleştiriliyor.

"Sekizler Grubunun dönem başkanlığını yürüten Rusya, seçimlere hile karıştıran, muhalefet liderlerini öldürten, İran ve Sudan gibi ülkelere silah satarak kişisel servetini artıran bir diktatörü destekleyerek, komşuları üzerindeki hegemonyasını sürdürmeye çalışıyor. Buna rağmen, Başkan Bush ve altı Batılı ülkenin lideri, Sen Petersburg’da düzenlenecek G-8 zirvesinde Putin’le birlikte şerefe kadeh kaldıracak. Diktatörlükle mücadeleyi öngören Amerikan ulusal güvenlik stratejisinin, burada devreye girmemesi çok üzücü bir durum. Çünkü, Putin’in giderek yoğunlaşan baskıcı yönetimi de bu strateji bağlamında değerlendirilmelidir."

Christian Science Monitor ise daha genel olarak Avrasya’daki demokratik gelişmeleri ele alıyor ve Amerika’nın Lukaşenko’ya karşı yapabileceklerinin sınırlı olduğunu savunuyor. Ukrayna’da yönetimi deviren güçlerin, Amerika’nın verdiği bütün desteğe rağmen seçimi kaybettiğini hatırlatan gazete, bölgede demokratikleşmenin önündeki en büyük engelin Rusya olduğu görüşünde.

"Rusya, bütün Avrasya bölgesinde demokrasinin önündeki en büyük engeli oluşturmasına rağmen, küresel güvenlik açısından hala büyük bir önem taşıyor. Amerika, Rusya’ya karşı dengeli bir tavır geliştirmelidir. Eleştirel yaklaşımla birlikte sessiz diplomasi de uygulamalıdır. Ancak ulusal güvenlik stratejisinde de belirtildiği gibi, her ülke kendi yolunu kendi seçmelidir. Amerika, teşvik ve yönlendiricilikte bulunabilir ama kendi gücünün de sınırlarını görmelidir."

Los Angeles Times Fransa’daki öğrenci ve işçi eylemlerinin başarılı olması durumunda, gençler arasında işsizliğin daha da artacağını iddia ediyor. Gazete, gösterilere yol açan yeni iş yasasının, katı istihdam kurallarını ortadan kaldırarak Fransız ekonomisinin rekabet gücünü artıracağını ve bunun da işsizliği azaltacağını savunuyor.

"Öğrenciler, yeni yasanın ayrımcılık içerdiğini söylerken haklı. Gerçekten de bu yasa, yaşlı işçilerin iş güvencesine sahip olduğu bir ortamda, gençleri aynı güvenceden mahrum bırakıyor. Öğrenciler, buna karşılık bütün işçilerin iş güvencesinin azaltılmasını talep etmelidir. Oysa, tam tersine, genç insanların iş aradığı bir ortamda, yaşlı işçilere güvence sağlayan uygulamanın devamını savunuyorlar."

Boston Globe Amerika’nın İran’la doğrudan görüşme kararını, geç atılmış da olsa olumlu bir adım olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, bu görüşmelerin sadece Irak konusuyla sınırla kalmasını eleştiriyor ve İran’ın nükleer programını önlemek için daha kapsamlı müzakereler yürütülmesi çağrısında bulunuyor.

"İranlı yetkililer, istedikleri güvenlik garantisinin Avrupa tarafından değil, sadece Amerika tarafından verilebileceğini çok iyi anlamalıdır. Böyle bir öneride bulunmak, Başkan Bush açısından hoş olmasa da, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önlemenin yolu budur. Buna ek olarak, İran’ın nükleer elektrik santralleri için yakıt garantisi de verilebilir. Ancak Bush, pazara çıkıp pazarlığa başlamadığı sürece, bir anlaşma sağlanması mümkün olmayacaktır."

XS
SM
MD
LG