Erişilebilirlik

ATC Konferansı Haftaya Başlıyor


Türk – Amerikan Konseyinin yıllık toplantısı önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak.

Konsey Başkanı Büyükelçi James Holmes konferans hakkında Amerika’nın Sesi’ne bilgi verdi. Büyükelçi Holmes, Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Barış Ornarlı: Büyükelçi Holmes, Türk Amerikan Konseyi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

James Holmes: Türk Amerikan Konseyi, Türkiye’yle Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin güçlü ve sağlıklı olması gerektiğine inanan şirketler ve işadamlarından oluşuyor. Biz ticaret ve iş alanlarına, yatırım konularına odaklanıyoruz. Ancak, Türkiye’yle Amerika arasındaki savunma ve güvenlik ilişkisinin güçlenmesini de istiyoruz. Bunun yanı sıra, kültürel çalışmalarımız var. Türk Amerikan Konseyi, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiye de büyük önem veriyor. Özetle, Türk Amerikan Konseyi, savunma sanayii ve özel sektördeki işbirliği olanaklarını geliştirmek için kuruldu; ancak, Türkiye’yle Amerika arasında gelişen ilişkileri daha da güçlendirme amacıyla, her alanda çalışmalarda bulunuyor.

BO: Konseyin yıllık toplantısı ay sonunda yapılacak. Konferans hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

JH: Türk-Amerikan ilişkileri açısından en önemli toplantı olarak nitelendirebilirim. Çünkü, her yıl Washington’da yapmamıza rağmen, toplantıya her iki başkentten siyasi ve askeri liderler; ayrıca işadamları ve bankacılar katılıyor. Bu yılki toplantımızda sadece savunma ve güvenlik konularına değil; ticaret konusuna da ağırlık vereceğiz. Bu yıl tarım konusuna da ağırlık vereceğiz. Tekstil sektörü, ilaç sanayii, bankacılık ve finans, gayri menkul ve konut finansmanı konularına yer vereceğiz.

BO: Türkiye’yle Amerika arasında ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan bir örgüt olarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin bugünkü durumunu değerlendirir misiniz?

JH: Türk – Amerikan ilişkilerinin iyileşmekte olduğunu düşünüyorum. İyiye doğru güçlü bir gidiş var. Ama, bu demek değildir ki arada - sırada ilişkilerimizde sorun yaşamayacağız... Elbette, geçtiğimiz haftalarda örneğin Hamas örgütü liderlerinin birden bire Ankara’ya gitmeleri, görüşmelerde bulunmaları tepki çekti, sert bir şekilde eleştirildi. Ancak bu, ilişkilerin gücünü; iyileşen seyrini değiştirecek; zayıflatacak nitelikte değil elbette. Türk Amerikan Konseyinin başkanı olduğum son bir yıl içinde Türk ekonomisi önemli ölçüde büyüdü. Amerika’nın siyasi ve ekonomik liderleri bu gelişmenin ve Türk - Amerikan ilişkilerini yeniden güçlendirmek gerektiğinin farkındalar. Aynı eskiden olduğu gibi... Hem Ankara’da hem Washington’da son derece önemli konularda, üst düzeyde, samimi ve dürüst görüşmelerde bulunuldu. PKK, Hamas ve Irak gibi zor konularda samimi görüşmelerde bulunduk. Türk - Amerikan ilişkileri, farklılıkları hazmedebiliyor ve çözümüne dürüstçe yaklaşıyor. Ayrıca, son derece canlı ekonomik ve siyasi bir ilişkinin önemi sürekli vurgulanıyor. Ekonomik ilişkilerimiz açısından, gelecekte iyimser olmamak için hiçbir neden göremiyorum. Çünkü Türkiye ve Amerika’nın ekonomileri, karşılıklı yatırımın ve ticaretin arttırılması için geniş potansiyele sahip. Türkiye’ye Amerikan dış yatırımı geçen yıl “iyi” idi. Önümüzdeki yıllarda yatırımların daha da iyi olmasını bekliyorum.

BO: Çok teşekkür ederim.

JH: Ben de teşekkür ederim...


Türk Amerikan Konseyi'nin yıllık toplantısıyla ilgili gelişmeleri, Amerika’nın Sesi’nden takip edebilirsiniz....

XS
SM
MD
LG