Erişilebilirlik

Türkiye'de Nevruz Kutlanıyor


Nevruz, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken Diyarbakır’da ve Van’da göstericiler polisle çatıştı.

Diyarbakır’da 75 bin kişinin katıldığı etkinlikler sırasında polise taş atan bazı eylemciler, PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan posterleri açtı.

Şırnak’ta ise, kutlamalar sırasında bir duvarın çökmesi sonucu 5 kişi yaralandı.

Doğanın yeniden canlanmasının ve baharın gelişinin kutlandığı 21 Mart Nevruz Bayramı Türkiye genelinde de gün boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yeni gün anlamına gelen Nevruz birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak da kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nevruz bayramı nedeniyle yayınladıkları mesajlarda, kardeşlik ve dayanışma çağrıları yaptılar. Başbakan Erdoğan ayrıca bugünkü partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Nevruz bayramını gölgelemek isteyenler olduğunu söyledi ve halkı kışkırtmalara kapılmamaları yönünde uyardı.

Diyarbakır’da Nevruz kutlamaları için oluşturulan fuar alanında bu sabah erken saatlerde binlerce kişi toplandı. Fuar alanındaki birçok kişi Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti, barış ve özgürlük sloganları attı. Kutlamalar birçok yabancı basın yayın kuruluşu ve gazeteci tarafından da izlendi. Ancak Demokratik Toplum Partisi’nin düzenlediği bu kutlamalar öncesi gerginlikler yaşandı. Fuar alanına girmek isteyen ellerinde Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan bir grubun üst aramasına karşı çıkması üzerine polisle bu grup arasında gerginlik yaşandı. Göstericilerin polise taş atması üzerine, polisler gaz bombası kullanarak grubu dağıttı. Olayda dokuz polis yaralandı.

Benzer bir olay ise Van’daki Nevruz kutlamalarında yaşandı. Kutlama alanına girmek isteyen bir grubun üst aramasına karşı çıkması üzerine polisle grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Van’daki kutlamalara yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Kutlamalarda birçok kişi sık sık terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Türkiye genelinde birçok ilde yapılan Nevruz kutlamalarında alınan yoğun güvenlik önlemleriyse dikkat çekti.

Şırnak’ta ise, Demokratik Toplum Partisi tarafından düzenlenen nevruz etkinliğinde, kurulan platformun arkasındaki bir evin bahçe duvarı çöktü. Olayda, ikisi gazeteci 5 kişi yaralandı.

Ankara’da ve İstanbul’da ise resmi Nevruz kutlamaları yapıldı. Ankara’da Atatürk Kültür merkezindeki etkinlik Kültür Bakanı Atilla Koç’un geleneksel nevruz ateşini yakmasıyla başladı. İstanbul’da ise kutlamalar Sultanahmet meydanında yapıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler burada yaptığı konuşmada, Nevruz’un hiçbir zaman şiddetin, çekişmenin ve hoşgörüsüzlüğün aracı olmayacağını söyledi.

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü son dört günde Türkiye genelinde 71 nevruz kutlaması yapıldığını açıkladı. Emniyet bugün ise yaklaşık 300 bin kişinin etkinliklere katıldığını, kutlamalarda terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan ve yazılı pankart açan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

Özellikle hükümet Nevruz kutlamaları sırasında büyük olayların ve gerginliklerin yaşanmasından endişeliydi. Bu çerçevede, geçen hafta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun gündeminde de Nevruz vardı ve kurulda bugün yapılan Nevruz etkinliklerinde alınacak önlemler konuşulmuştu. Geçen yıl, Mersin’deki Nevruz kutlamalarında Türk bayrağını yakma girişimi kamuoyunda geniş yankı uyandırmış, olayın ardından Türkiye genelinde evlere ve iş yerlerine bayrak asma kampanyaları başlatılmış ve protesto gösterileri düzenlenmişti.

XS
SM
MD
LG