Erişilebilirlik

Genelkurmay: 'Soruşturma Yapılmayacak'


Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt için Şemdinli olaylarıyla ilgili soruşturma açılmasına gerek olmadığını duyurdu. Açıklamada, “hayali iddialar üzerinden, çok ağır suçlamalar yapılarak, hukuki bir hata işlendi” denildi.

Şemdinli iddianamesi üzerindeki incelemesini tamamlayan Genelkurmay Başkanlığı bu sabah konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Genelkurmay açıklamasında, iddianamenin hukuki olmaktan çok siyasi olduğunu belirtti.

Van Cumhuriyet Savcılığı’nın Şemdinli olayları ilgili hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında suçlamalarda bulunuluyordu ve Büyükanıt’ın “adil yargılamayı etkilediği” iddia ediliyordu. İddianame Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanmıştı.

Genelkurmay bugün yaptığı yazılı açıklamayla, Van Cumhuriyet Savcılığı’nın yasal sınırlarını aştığını belirtti ve Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın belli bir görüşün temsilcilerinin etkisi altında kalmış olabileceğine dikkat çekti. Açıklamada, “İddianamede yer alan usul ve maddi hatalar ile noksanlar dikkate alındığında, bir Cumhuriyet savcısının bu derece hukuk bilgisinden yoksun veya tecrübesiz olamayacağı, bu bariz hataları yapması için, belli bir görüşün temsilcilerinin kamuoyuna da yansımış etki ve telkinleri altında kalmış olabileceği değerlendirilmektedir” denildi. Genelkurmay ayrıca, Savcı hakkında Adalet Bakanlığı nezdinde suç duyurusunda bulunduğunu da belirtti.

Açıklamayla, iddianamenin hukuki olmaktan çok siyasi içerikli olduğuna da dikkat çekildi.

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin bazı mensupları hakkında görevi kötüye kullanma, rüşvet ve kaçakçılık gibi çok ağır suçlamalar yapılarak vahim bir hukuki hata işlenmiştir” denilen Genelkurmay açıklamasında, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı bildirildi. Somut delile dayanmayan hayali iddialar üzerinden çok ağır suçlamalar yapıldığının da belirtildiği açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu olayın yasal yollardan sonuna kadar takipçisi olacağına da dikkat çekildi.

Gül Washington Ziyaretini İptal Etti

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, üst solunum yollarındaki rahatsızlığı nedeniyle iki gündür Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi görüyor. Abdullah Gül’ün bu nedenle, bu ay sonunda Amerika’ya yapacağı ziyareti iptal ettiği bildirildi. Gül’ün Amerika’da Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüşmesi planlanıyordu.

XS
SM
MD
LG