Erişilebilirlik

El Kaide Militanı İstanbul'da Mahkemeye Çıktı


El Kaide'nin üst düzey yöneticisi olduğu ileri sürülen Suriye uyruklu Louai el Sakka ile Hamid Obisi'nin yargılanmasına İstanbul'da başlandı.

2003 yılında 62 kişinin öldüğü İstanbul saldırılarını düzenlemekle suçlanan militanlar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Sakka'nın, 'El Kaide terör örgütü yöneticisi olmak', 'anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek', 'izinsiz patlayıcı madde imal ve ithal etmek', 'sahte kimlik ve pasaport bulundurmak', 'genel güvenliğin tehlikeye atılması' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

Duruşmanın ilk gününde, Suriye uyruklu Luai Muhammed Hac Bekir el Sakka, ayağa kalkmayı reddedince mahkeme salonundan çıkarıldı. El Sakka, “İnancım gereği, sizin gibi birinin karşısında ayağa kalkmam. Ben cihat yaptım; Amerikalıları öldürdüm” dedi.

Aralarında el Sakka’nın da bulunduğu 72 el Kaide militanı, 2003 yılı Kasım ayında İstanbul’da girişilen bombalı saldırılarla ilgili olarak yargılanıyor. İki sinagogun; İngiliz Konsolosluğunun ve HSBC Bankasının hedef alındığı saldırılarda toplam 62 kişi can vermişti. Ölenler arasında İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu da vardı.

Savcılık, İstanbul saldırılarının emrini el Sakka’ya bizzat el Kaide lideri Usame Bin Ladin’in verdiğini savunuyor. El Sakka, ve diğer el Kaide üyesi sanık Hamid Obisi, Ağustos ayında, Antalya'da İsrailli yolcu gemilerine saldırı hazırlığı yaparken tutuklanmıştı.

El Sakka'nın ayrıca Kuzey Irak'taki eylemler ile Türk TIR şoförlerinin öldürülmesi olaylarına da karıştığı kaydediliyor.

İsrailli istihbarat kaynakları, el Sakka’nın örgüt içinde çok önemli bir yeri olduğunu söylüyor ve tutuklanmasının el Kaide örgütüne ciddi bir darbe olduğunu vurguluyor.

Haberlere göre, El Sakka, İsrailli turistleri öldürmesi için üst düzeydeki bir el Kaide liderinden 50 bin dolar para aldığını söyledi. El Sakka 2002 yılında Amerikalı ve İsrailli hedeflere saldırı girişiminde bulunmaktan, Ürdün’de de gıyabında hüküm giymiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG