Erişilebilirlik

İtalya'da Ermeni Sorunu Tartışıldı


İtalyan devlet televizyonu Rai’nin birinci kanalı Rai Uno’nun sabah kuşağında yayınlanan Tarih programında ilk kez Roma’daki Türk ve Ermeni Büyükelçileri bir araya geldiler.

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ve Ermenistan Büyükelçisi Rouben Şugaryan, Ermeni kıyımı konusunda iki ülkenin görüşlerini yansıttılar.

Tarihte ilk kez bir televizyon programında iki ülkenin resmi temsilcileri bir araya gelirken, İtalyan televizyonu Rai’de programı belli şartlara bağladı. Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal, televizyon programcılarının talebi üzerine beraberinde bir Türk tarihçi ile programa katılırken, Ermenistan büyükelçisi Şugaryan son anda kararını değiştirerek programa tek başına katıldı.

Büyükelçi Uğur Ziyal yaptığı konuşmada geçmişte yaşananlarda tarihi gerçeğin tespiti için, arşivlerin açılarak tarihçiler tarafından analiz edilmesinin şart olduğunu belirtti. Büyükelçi Ziyal, ancak tarihi bir analizden sonra olanların tanımının yapılabileceğini vurguladı. Büyükelçi Ziyal “Ermeni sorunu” ile ilgili olarak olayda 2 tarafın olduğunu hatırlattı.

Roma’daki Ermeni Büyükelçisi Şugaryan ise tarihin tartışılamayacağını vurgulayarak Ermeni diasporasının varlığının Ermeni soykırımına kanıt olduğunu vurguladı.

Türk Büyükelçisi Uğur Ziyal, Ermenilerin I. Dünya savaşı sırasında bağımsız bir Ermenistan kurmak amacıyla başlattıkları isyanları ve Müslümanlara yaptıkları mezalimi de hatırlattı.

Büyükelçi Uğur Ziyal’in yinelediği ortak bir tarihi komisyon fikrine ise Ermeni Büyükelçisi Şugaryan “Komisyonu bizlerle kuramazsınız. İtalyanlarla, Fransızlarla kimle isterseniz kurun” şeklinde yanıt verdi.

Şugaryan ayrıca, Ermenistan’ın ön şart koymadan Türkiye ile diplomatik ilişki kurmaya hazır olduğunu vurgulayarak “sınırları açmak için birlikte çalışmalıyız” dedi. Ancak Büyükelçi Uğur Ziyal’in Ermenistan’ın Türk sınırını tanıyıp tanımadığı ve toprak talebi olup olmadığı sorusuna ise yanıt vermek istemedi. Ziyal, Rai Uno’da yayınlanan televizyon programındaki konuşmasında, “Politikacılar tarih yazmaz, politika yapmalı, tarihçiler, tarihi inceleyip yazmalı” dedi. politikacılar ise politika yapmalı” dedi.

XS
SM
MD
LG