Erişilebilirlik

Hamas Yeni Filistin Hükümetini Kurdu


Filistin seçimlerini kazanmış olan militan İslamcı Hamas grubu, Bakanlar Kurulu listesini Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a sundu. Liste, Hamas'ın Başbakanlık görevi için seçtiği İsmail Haniye tarafından Abbas'a sunuldu.

Haniye’nin 24 kişilik bakanlar kurulu listesinde bir kadın ve bir de Hıristiyan üye bulunuyor.

Hamas Ocak ayı sonundaki seçimden sonra, Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih grubuyla koalisyon kurmak istemiş ancak El Fetih koalisyona katılmayı kabul etmemişti.

Mahmud Abbas'ın yardımcıları, Devlet Başkanı'nın Hamas'ı, İsrail'e karşı sert tutumundan vazgeçmesi için ikna etmeye çalışacağını ancak hükümetin işbaşına gelmesini önlemek için bir adım atmayacağını söylüyor.

İsrail'in yanısıra Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terörist örgüt olarak kabul edilen Hamas'ın, İsrail'i yoketme şeklindeki hedefinden vazgeçmemesi, uluslararası alanda tepki görmesine neden oluyor. ABD ve AB, Rusya ve Birleşmiş Milletler örgütüyle bikrlikte Hamas'ı, şiddeti reddedip mevcut barış anlaşmalarını kabul etmeye çağırıyor. Amerika ve Avrupa Birliği, Hamas bu talepleri kabul etmediği takdirde Filistin Yönetimi'ne mali desteği kesme tehdidinde bulunuyor. İsrail ise Hamas'ın seçimi kazanması üzerine, Filistin Yönetimi adına topladığı vergilerin karşılığı olarak yapması gereken ayda 50 milyon Dolarlık ödemeyi durdurdu. İsrail, Hamas'ın kuracağı hükümeti boykot edeceğini de açıklamış bulunuyor.

Bu arada İsrail ve Filistin yetkililerinin, Amerikalı ve Mısırlı yetkililerle bugün yapılan görüşmelerden sonra İsrail'le Filistin bölgeleri arasındaki sınır kapılarının yeniden açılması konusunda yeni görüşmeler yapmaya hazırlandığı bildiriliyor.

İsrail, Gazze'yle arasındaki ana geçiş kapısını bir süredir kapalı tutuyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri bu yüzden Gazze bölgesinde gıda stoklarının tükenmekte olduğunu ve yakında ciddi bir bunalım doğacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG