Erişilebilirlik

"Hükümet Mart Ayı İçinde Kurulacak"


Irak parlamentosundaki yoğun hükümet kulisleri sürerken ülkeyi ziyaret eden İngiliz savunma bakanı John Reid Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü.

İngiliz bakan, askerlerinin, Irak hükümeti ihtiyaç duydukça ülkede kalacağını belirtti. Bakan Reid bu açıklamasıyla, İngiliz ordusunun 2007 sonu itibariyle Irak’tan çekilmesi yönünde yapılan planın duruma göre değişiklik gösterebileceğinin işaretini verdi.

Bağdat’taki yeşil bölgede bir araya gelen Talabani ve Reid, görüşmeden sonra basın mensuplarının karşısına çıktı. İngiliz bakan, ülkesinin demokratik yollarla başa gelen Iraklıları kan döken barbarlara karşı desteklemeyi sürdüreceğini belirtti. Iraklı siyasileri, ulusal birlik yönünde, kısa sürede kat ettikleri mesafeden dolayı kutlayan Reid : “Biz İngilizlerin tek bir anayasa üzerinde anlaşması 500 yıl buldu. Hatta İrlandalıların hala anlaşamadığını söyleyebilirim” espirisiyle dinleyenleri güldürdü.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise yeni hükümetin kurulması yönünde görüşmelerin tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, hükümetin kurulmasının, günler ve haftalarla ifade edilecek kısa bir sürede, Mart ayı sona ermeden gerçekleşeceğini söyledi.

Basın toplantısı sonrası gazetecilerle sohbet eden Celal Talabani: “İran ve Amerika zalim Saddam rejiminden kurtulmamıza yardım ettiler. İki dost ülkenin kendi aralarında bazı sorunlar var ve bu sorunların giderilmesi için görüşmeler yapılması faydalıdır. Ben de bunu destekliyorum. Ancak iki ülke arasındaki gerginlik Irak topraklarına taşmamalıdır” dedi.

Samarra Operasyonu Sona Erdi

Öte yanda İngiliz meslekdaşıyla bir görüşme yapan Irak Savunma Bakanı Sadun El Duleymi, Samarra civarında yapılan harekatın bittiğini duyurdu. Operasyonun gerçekleştirilmesinin, son zamanlarda bölgede bir güvenlik zaafının oluştuğunun görülmesi üzerine ortak harekat dairesi tarafından kararlaştırıldığını belirten Duleymi, şimdiye kadar 34 kişinin tutuklandığını ve üç kamyon dolusu malzemenin ele geçirildiğini duyurdu.

Çoğunluğunu Irak askerlerinin oluşturduğu birliklerin Samarra ve kuzeyindeki Dor kasabası arasında kalan alana yayıldığını belirten Duleymi, bölgede eski Cumhuriyet Muhafızlarına ait kamplar dışında sivil yerleşim merkezleri olmadığını söyledi.

Harekat helikopterlerin desteklediği Amerikan ve Irak askerleri tarafından yürütülmüştü.

XS
SM
MD
LG