Erişilebilirlik

Down Sendromuna Yeni Test


Down sendromu her 800 bebekten birinde görülen genetik bir bozukluk. Yeni bir test, 11 haftalık hamile kadınların bebeklerinde down sendromu görülme riskini belirleyebiliyor.

Amerika'da ulusal çapta yapılan bir araştırma sonucu bulunan yeni teknikte, hamile kadınlar gebeliğin 11. haftasında sonogram ve kan testinden geçiriliyor.

Anne adayları genelde 16 haftalık hamileyken kan testi yaptırıyor ardından amniosentez denilen daha riskli bir test yaptırıp yaptırmama konusunda karar veriyorlar.

Bundan beş hafta önce yapılan yeni test, sonuç kötüyse ne yapacaklarına karar vermelerine yardımcı oluyor. Yeni testin sonuçları 24 saat içinde alınabiliyor.

Amy Gonzales ikinci hamileliğinde de yeni testi yaptırmış. Gerekirse üçüncü kezde yaptıracağını söylüyor. Gonzales'e göre, bu hiçbir rahatsızlık vermeden kadınları bilgilendiren ve hiç riski olmayan harika bir yöntem.

Araştırmaya göre, yeni test Down Sendromuyla doğması muhtemel bebeklerin yüzde 87’sini doğru belirledi. Her zaman kullanılan kan testinin doğruluk oranıysa yüzde 81.

XS
SM
MD
LG