Erişilebilirlik

AB Genişleme Raporuna Onay


Avrupa Parlamentosu, Hıristiyan Demokrat Alman parlamenter Elmar Brok tarafından hazırlanan genişleme stratejisi konulu raporu 95 “hayır” oyuna karşı 397 “evet” oyuyla kabul etti. Türkiye’de reformların yavaşladığı ve siyasi kriterlerin kısa sürede yerine getirilmesi gerektiği mesajlarını içeren rapor, Ankara’nın bu konuda bir takvim hazırlamasını da talep ediyor.

Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık verilmesi yönünde bir ifadenin yer almadığı raporda insan hakları konusunda da bilindik söylemler tekrarlanıyor. Ek Prtokol’ün bir an önce hayata geçirilmesi çağrısının da güçlü bir şekilde yapıldığı raporun oylanması sırasında Kıbrıs konusunda da dikkate değer gelişmeler yaşandı. “Türk askerlerinin KKTC’den çekilmesi ve Türkiye’den adaya yerleşenlerin geri dönmesi” yönünde bir çağrı yapan değişiklik önergesi 85’e karşı 489 oyla reddedildi. Belli bir süredir bu yöndeki çağrılar kabul görmese de bu önergenin bu kadar açık bir farkla reddedilmesi dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’la ilgili doğrudan ticaret tüzüğünün hayata geçirilmesini Türkiye’nin liman ve havalimanlarını Rum bandıralı gemi ve uçaklara açmasına bağlamaya çalışan bir değişiklik önergesi de reddedildi. Bunun yerine “Kıbrıs’ın kuzeyiyle ticaretin kolaylaştırılması konusunda bir anlaşmaya varılsın” mesajı içeren bir değişiklik önergesi kabul edildi. Bulgaristan ve Romanya’nın üye olmalarının ardından AB’nin yeniden tanımlanması ve coğrafi sınırlarının belirlenmesi talebinin de yer aldığı ve hazmetme kapasitesine kuvvetli bir atıf yapan rapor bağlayıcı nitelikte değil.

Avrupa Parlamentosu kanadında bunlar yaşanırken müzakere sürecinde de bir pürüz gündemde. Türkiye’nin bilim-araştırma başlığının ardından kısa sürede açılmasını umduğu ikinci müzakere başlığı olan eğitim-kültür alanında Ankara’yı rahatsız eden bir eğilim belirdi. Bazı ülkelerin Dönem Başkanı Avusturya tarafından Türkiye’ye gönderilecek müzakere davet mektubuna “eğitim-kültür başlığında siyasi kriterler dikkate alınır” ifadesini ekletmek istemeleri sorun yaratıyor. Bu ifadenin metne eklenmesi halinde başlığın açılması etkilemeyecek ancak kapatılması zorlaşacak. Aynı yaklaşım Hırvatistan için de öne çıktı ve bu ülke açısından da belli bir rahatsızlık yarattı.

Diplomatik kaynaklar da bu atfın “muğlak” olduğunu ve ana dilde eğitimden azınlık haklarına kadar çekilebileceğine dikkat çekiyorlar. Aynı kaynaklar bu tür konuların gündeme getirilebileceği yargı ve temel haklar gibi başka başlıkların bulunduğunu dile getiriyorlar. Avrupa Birliği kaynakları ise müzakere davet mektubuna henüz son halinin verilmediğinin ve Avrupa Birliği Konseyi bünyesindeki Genişleme Grubu’nda tartışmaların sürdüğünü hatırlatıyorlar.

XS
SM
MD
LG