Erişilebilirlik

15 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, 28 Mart’ta yapılacak İsrail seçimlerinin Batı Şeria’dan çekilme konusunda bir referanduma dönüştüğünü belirtiyor ve tek yanlı olarak çekilmeyi savunan partilerin anketlerde önde gittiğini vurguluyor. Yapılan yorumda, Bush yönetiminin, bölgedeki gelişmeleri şimdilik sessizce izlemesinin doğru olduğu savunuluyor, ancak İsrail seçimleri sonrasında Washington’un daha etkin bir tavır takınması gerektiği ifade ediliyor:

"İsrail başbakan vekili Ehud Olmert, seçimi kazanması durumunda, Amerika’nın desteğine ihtiyaç duyacak. Bu da Bush yönetimine bir Filistin devletinin kurulması amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda baskı uygulama imkanı sağlayacak."

Boston Globe da, İsrail askerlerinin Eriha’daki bir cezaevini basarak, İsrailli bir bakanı öldürmekle suçlanan altı Filistinli militanı ele geçirmesini sorumsuzluk olarak tanımlıyor. İsrail hükümetinin, seçim baskısıyla böyle bir karar aldığını öne süren gazete, bu olayın yeni şiddet eylemlerine yol açabileceği kaygısını dile getiriyor:

"Filistinlilerin, sanıkların gözetiminden sorumlu olan İngiliz ve Amerikalı gözlemcilerin ve İsrail’in bu olaydaki tutumları, taraflar arasındaki diyalog ve işbirliği eksikliğini ortaya koyuyor. Hamas, direnişçi olarak gördüğü militanların serbest bırakılmasında uzun bir süredir ısrar ediyordu. Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas, İsrail’in adamı olarak görülmekten korkan bir tavır içindeydi. Yabancı gözlemciler ise, militanların serbest bırakılmaması için uluslararası güçlerin devreye girmesini sağlamak yerine, sadece daha fazla güvenlik talebiyle yetindi. Ortadoğu’nun bir kibritle her an alev alabileceğini unutmamak gerekiyor."

Christian Science Monitor, Çin’de son yıllarda köylü ayaklanmalarının giderek yayıldığına dikkat çekiyor ve Komünist Partinin yaşanan toplumsal huzursuzluğu çözmek amacıyla tarımda kapitalizmi öne çıkartan bir reform paketi hazırladığını kaydediyor. Çin ekonomisindeki büyümenin tarımda istikrarın sağlanmasıyla yakından bağlantılı olduğunu vurgulayan gazete, Çin’de tarım reformunun çeşitli sıkıntılara yol açacağı görüşüne yer veriyor:

"700 ila 900 milyon arasında köylü nüfusuna sahip olan Çin’de köylülerin Kapitalizme yönlendirilmesi, Marksist parti üyeleri için kolay kabul edilecek bir şey değil. Ayrıca, tarım sektörünü yeniden organize etmek de hiç kolay olmayacak. Oysa bir milyar 200 milyon Çinliyi beslemek, istikrar gerektiriyor. Toprak mülkiyeti hakkıyla ilgili gelişmeler hem Çin’in rekabet gücünün sürüp sürmeyeceğini, hem de demokratik hakların gelişip gelişmeyeceğini belirleyecek."

New York Times ise Bush yönetiminin son günlerde giderek artan hatalarına dikkat çekiyor. 11 Eylül saldırılarının tek sanığı Zekeriya Musavi davasında, mahkeme kurallarını ihlal eden Ulaştırma Bakanlığı avukatının temyiz mahkemesi üyeliğine aday gösterilmesi, Başkan Bush’un eski siyasi danışmanının dolandırıcılık yapması gibi olayları örnek gösteren gazete, yasama ve yargının da yürütme üzerindeki denetim görevini tam olarak yapmadığını iddia ediyor:

"Ülkenin kurucuları, halkın başkana olan güvenini kaybedebileceğini öngörmüştü. Bundan doğacak boşluğun ise Kongre ve mahkemeler tarafından doldurulacağı var sayılmıştı. Ancak bu denetim ağının bugünlerde iyi çalıştığını söylemek pek mümkün değil. Yönetim, mahkemelerin denetimini engelleme konusunda kararlı görünüyor. Cumhuriyetçilerin elindeki Kongre de, sadece Bush’un istediği gibi davranmasına olanak sağlayan değişikliklerle uğraşıyor."
XS
SM
MD
LG