Erişilebilirlik

İnsan Hakları Komisyonu Toplantıları Askıya Alınabilir


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, yıllık genel kurul toplantılarına belirsizlik içinde giriyor. Yarın başlaması planlanan altı haftalık toplantıların gündemi, New York’ta devam eden görüşmeler nedeniyle kesinleştirilemedi.

New York’taki toplantılarda Komisyon’un yerini alacak yeni İnsan Hakları Konseyi’nin kuruluşuyla ilgili görüşmeler çıkmaza girmiş durumda. Müzakerelere önümüzdeki günlerde de devam edilecek.

Bu nedenle İnsan Hakları Komisyonu’nun yarın açılış toplantısını yaptıktan sonra, oturumlara devam etmeme yönünde karar alması bekleniyor.

Birleşmiş Milletlerden Açıklama

Birleşmiş Milletler sözcülerinden Jose Dias, New York’taki son toplantılarda, yeni oluşturulacak İnsan Hakları Konseyi üzerinde anlaşmaya varılamadığından, mevcut komisyonun geleceğinin belirsizliğe sürüklendiğini söyledi. Yetkili bu nedenle Komisyon’un Cenevre’deki yıllık toplantılarının askıya alınabileceğini kaydetti.

Komisyonun Cenevre toplantılarına ilişkin bir dizi farklı haber yayınlandı. Bunlar arasında, toplantıların askıya alınacağı iddiası vardı. Evet, toplantıların askıya alınması hala gündemde. Ama bu karara varmak için komisyonun önce toplanması, ardından da toplantıları askıya almak için ortak karara varması gerekiyor.

Cuma günü, Amerika’nın baskısı üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı, İnsan Hakları Komisyonu’nun, kurulacak yeni konseyle ilgili toplantısını askıya almıştı. Bu toplantıda, yeni İnsan Hakları Konseyi’nin kuruluşu ele anılacaktı. Ancak Amerika, teklif edilen şekilde kurulursa, yeni konseyin de, insan haklarını ihlal eden ülkelerin üyeliğine açık olacağını söylüyor. Washington yönetimi, yeni konseye üyelik şartlarının sıkılaştırılmasını; bunun için de önerilen kuruluş bildirgesinin değiştirilmesini istiyor.

Ancak birçok hükümet ve insan hakları örgütleri, kuruluş bildirge metninin yeniden müzakerelere açılmasına karşı çıkıyor.

53 üyeli mevcut İnsan Hakları Komisyonu’na halen, Sudan, Libya, Zimbabwe ve Küba gibi insan haklarını ihlal eden ülkeler üye.

İnsan Hakları Gözlem örgütünün başkanı Kenneth Roth, şimdiki komisyonun yeni konsey oluşturulana kadar faaliyette kalmasından yana. Roth, bu çerçevede yıllık toplantıların yapılmasını ve bu toplantılarda Sudan’ın Darfur bölgesinde devam eden şiddet olayları gibi ciddi sorunların ele almasını istiyor:

Geçen yılki genel kurul toplantılarında Özbekistan konusunda karar alınamadı. Toplantılardan bir ay sonra Andican’daki ayaklanmada yüzlerce kişi öldürüldü. Oysa Özbekistan gibi ülkelerin mutlaka kınanması gerekiyor. Aynı şekilde geçen yıl Darfur konusunda alınan karar net ifadelere yer vermiyordu. Oysa artık bu yıl Darfur için mutlaka bir Birleşmiş Milletler kararı gerekiyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü başkanı bu dileklerini dile getirse de, mevcut Komisyon’un, yıllık toplantılarını yapsa bile, hiçbir konuda güçlü bir karar alabileceğine inanmıyor.



XS
SM
MD
LG